Premierek Varsóban

Nyolc különböző válogatásban mutatja be a lengyel közönségnek a közelmúlt kiemelkedő filmjeit október 9-i kezdettel a varsói filmfesztivál – tudatta a Magyar Filmunió. Lengyelország elsőszámú  filmművészeti fóruma idén csatlakozott a nemzetközi produceri szövetség (FIAPF) által A-kategóriával minősített filmfesztiválok előkelő csoportjához. A varsói filmfesztivál most ünnepli 25. születésnapját.  Az első filmek versenyébe kapott meghívást Mátyássy Áron rendezői vizsgafilmje, az Utolsó idők. A „Free Spirit” elnevezésű válogatásban indul Vranik Rolnad Adás című utópiája, amelyet a rendező személyesen mutat be a lengyel közönségnek Varsóban. A rövidfilm versenyben két kiemelkedő magyar alkotás indul. A korábban Oscar-jelölt M. Tóth Géza Mama és az Európa Filmdíjas Kenyeres Bálint A repülés története című alkotása.




Megfilmesítik Robert Capa életét

Megfilmesítik Robert Capa magyar származású világhírű fotós, haditudósító életét, a mozit Michael Mann rendezi - jelentette hétfőn a Variety című amerikai filmes szaklap. Az MTI értesülései szerint a szereplők kiválasztása még folyamatban van, a forgatókönyv megírását azonban már rábízták Jez Butterworth-re, aki jelenleg éppen James Brown zenészről, a 20. század egyik legjelentősebb popénekeséről ír filmet Spike Lee számára. A Variety értesülése szerint a Columbia Pictures számára készülő film Susana Fortes spanyol írónő 'Robert Capára várva' című, idén megjelent díjnyertes regényén alapul, amely a 20. század egyik legjelentősebb fotósának tartott Capa és az első női háborús fotós, Gerda Taro viszonyára helyezi a hangsúlyt.




Filmeken keresztül tekint Törökországra Pécs

Török filmnapokat tartanak Pécsett kedden és szerdán. 2010-ben ismét az ázsiai országra fokuszálnak majd a baranyai székhelyen és Isztambulban is lesz Magyar filmhét – tudatta az MTI. Pécs és Isztambul - Essen mellett - jövőre egyaránt Európa kulturális fővárosa lesz, és ezen a téren is szorosabbra kívánja szőni kapcsolatait. Ennek jegyében Szekeres Dénes producer és fesztiváligazgató, valamint Keresnyei János, a Dél-Dunántúli Regionális Filmalap Kulturális Nonprofit Kft. alapítását szorgalmazó KIKK Egyesület elnöke megállapodást kötött a Török Filmalappal és ez eredményezte a mostani filmnapokat, aminek során a legújabb törökországi termésből láthatnak ingyenes válogatást a nézők.