A tavalyi csúcsot is megdöntő, több mint 3000 nevezés közül választották ki azt a 130 jelöltet, amely szerepelhet a közel fél évszázados múltra visszatekintő fesztivál rövidfilmes mezőnyében. Ezen belül öt kategóriában folyik a verseny a díjakért: a 46 munkát felvonultató rövidfilmes programon túl az Off-Limits blokk, a Perspectives szekció, a fiatalokat megszólító Young Audiences, illetve a diplomafilmek mezőnye biztosít lehetőséget a megmérettetésre. A szemlén idén négy magyar alkotás is szerepel, számolt be róla elsőként a Dot & Line.

 

A rövidfilmes programban szerepelhet Traub Viktória második, egyedül készített filmje, a Sellők és Rinocéroszok. A történet főhőse a 8 éves Tilda, akinek emlékképei szürreális vízióként kelnek életre, egy családi titkokkal teli múltat tárva fel a nézők előtt. A filmet a szeretet és a kapcsolódás állandó hiánya foglalja keretbe, a valóság és a szürrealitás groteszk formában keveredik egymásba. A rendező előző filmjével, a Vastojással ellentétben a Sellők és Rinocéroszok már sokkal inkább a felnőtt közönséghez szól.

A diplomafilmes versenyben két, a MOME mesterszakán készült alkotás, Varga Tímea Még nem, és Hegyi Olivér Take Me Please című munkája látható. Előbbi főhőse egy kisfiú, aki édesanyjára vár egy játszóházban, de hiába a várakozás, az anya nem jön. A kisfiú ezért úgy dőnt, hogy elindul és megkeresi őt. A rendező korábbi interjúnkban beszélt részletesen diplomamunkájáról. A mezőny másik magyar résztvevője, Hegyi Olivér egy párkapcsolat széttörésének utórezgéseiről mesél, egyszerre humoros és fájóan átélhető módon, visszatérő motívumként jelenítve meg a fiú részéről tapasztalható bizonytalanságot.

A negyedik magyar versenyző Kelen Bálint, akinek Xamarim című alkotása a főként kísérleti jellegű animációkat felvonultató Perspectives blokkban szerepel. A rendező korábban a Bab Berci kalandjai, a Patrik & Theo, valamint a Luther Márton élete című sorozatok elkészítésében vett részt, és fontos megjegyezni vele kapcsolatban, hogy a fősodoron kívülről érkező, a Szent György Média és Informatikai Szakgimnáziumban végző, azóta webdisegnerként dolgozó alkotóról van szó.

Forrás: Dot & Line 

Borítókép: Sellők és Rinocéroszok (Traub Viktória)