A francia síközpont filmes találkozója az európai független filmművészetet helyezi középpontba, és a műfajok sokszínűségének bemutatására törekszik. Az idén meghívott több mint száz európai szerzői nagyjátékfilm közül számos alkotást itt vetítenek először Franciaországban, még a mozibemutató előtt.

A hivatalos versenyprogramban versenyez Reisz Gábor számos fesztiválon díjazott Magyarázat mindenre című filmje, nyolc másik - egy litván, egy holland, két belga, egy görög, egy német, egy francia és egy svéd - alkotással. A Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat péntek este adja át az öttagú zsűri, amelynek elnöke Aszgar Farhadi Oscar-díjas iráni filmrendező.

A rövidfilmek versenyébe kapott meghívást Buda Flóra Anna 27 című, Cannes-ban, Annecyban és Szarajevóban is díjazott műve, a Jeunesse nevű szekcióban vetítik Gauder Áron Kojot négy lelke című animációs filmjét, míg Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című animációs alkotását a Playtime elnevezésű válogatásban mutatják be. Mindkét filmet áprilisban mutatják be a francia mozikban, a Magyarázat mindenre franciaországi bemutatója júniusban lesz.

Műanyag égbolt

Az ünnepi seregszemle idei díszvendége Hollandia. A fesztivál „hangsúlyozni kívánja a holland produkciók vitalitását és dinamizmusát, valamint a holland filmművészet európai és nemzetközi szinten betöltött jelentős szerepét". Nyolc holland film bemutatása mellett a koprodukciós fórumon is kiemelt figyelmet kapnak a holland filmtervek.

Az idei egyik díszvendég Bérénice Béjo francia színésznő, aki A némafilmes című Oscar-díjas filmben nyújtott alakításáért 2012-ben elnyerte a legjobb színésznőnek járó francia César-díjat. A másik díszvendég Ruben Östlund svéd rendező. 2017-ben A négyzet című, művészvilágba helyezett társadalmi szatírájáért, majd 2022-ben A szomorúság háromszöge című, a szupergazdag elitet kritizáló provokatív vígjátékáért is elnyerte a cannes-i fesztivál fődíját.

forrás: MTI