A Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottsága a 2020-ban meghirdetett, tévés és streaming bemutatásra készülő alkotások támogatására kiírt pályázatainak második fordulójában összesen 42 filmtervnek szavazott meg gyártási támogatást 4 pályázati kategóriában.

A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó tévés alkotások is készüljenek. A kisjátékfilm, az ismeretterjesztő-, az animációs- és a dokumentumfilm pályázatokra összesen 494 filmtervet adtak be az alkotók a második fordulóban.

Bánszki Kristóf, Bonta Zoltán, Chilton Flóra, Krisztics Villő, Nagy V. Gergő, Oláh Kata és Tóth Péter Pál rendezésében készülő kisjátékfilmek kaptak ezúttal gyártási támogatást.

Nagy V. Gergő A vendég című kisfilmjében egy félszeg férfi két titokzatos nő mellé sodródik egy zűrzavaros éjszakán, Oláh Kata Elveszett vőlegény című filmjének főszereplője gyerekkori álmát váltja valóra, Chilton Flóra Széllel szemben című rövidfilmjének ikerlányai pedig a gyermekotthonból elszökve eltűnt édesanyjuk nyomába erednek. Bánszki Kristóf SzelFiEgyetem című filmje a Budapesti Szelfiművészeti és Influenszerképző Egyetemen játszódik, az egyetem álompárjának Rómeónak és Anabellnek már csak 12769 követés hiányzik a rekordhoz. Bonta Zoltán Gion Nándor novellái alapján rendezi a Rózsaméz című kisfilmet az apa-fiú-család kapcsolat jövőjéről, Tóth Péter Pál 1956-ról mesél Fiúk novemberben című kisfilmjében, Krisztics Villő Puliszka című filmjében pedig egy erdélyi család kerül kilátástalan helyzetbe a XX. század első felében.

Részlet Gulyás Gyula Bolyai Jánosról szóló dokumentumfilmjéből. (Forrás: NFI)

A támogatott ismeretterjesztő filmek között van a II. Andrást és korát bemutató Az elveszett király (rendező: Tősér Ádám), a Hogyan csináljunk rossz filmet? című Tímár Péter-portréfilm (rendező: Somossy Olivér) és Weyer Balázs sorozata, A dallamok, akik vagyunk, mely az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján szereplő magyar vonatkozású zenei hagyományokat veszi majd sorra. Kabay Barna rendezésében készül a diktatúra alatti egyházüldözést bemutató A pannonhalmi szamizdat története, továbbá Balogh László, Bárány Krisztián, Barlay Tamás, Bíró András, Borbás Barnabás, Buzás Mihály, Katona Szabolcs, Medgyesi Gabriella-Kucsera Tamás, Nagy Ernő, Sepsi Gergő és a határon túli Zsigmond Attila is ismeretterjesztő filmet rendez az NFI támogatásával.

A közelmúlt legizgalmasabb, fesztiválkedvenc animációit jegyző alkotók – Erdélyi Judit, Glaser Katalin, Hegyi Olivér, Lantos Júlia, Laszlovszky Zsófia, Igor Lazin, Lehotay Zoltán, Lovrity Anna Katalin és Traub Viktória – vághatnak bele legújabb alkotásaikba. 

Lovrity Kata Rózsaszín fű című szériájában Rozi és kék lova, Zafír elutaznak, hogy messze földön élő jóbarátjukkal találkozzanak, aki egy különleges ajándékkal lepi meg őket a látogatás végén. Hegyi Olivér A szív kertje című kisfilmjének főhőse egy kissé neurotikus, húszas évei elején járó srác, akinek régi álma, hogy nagy festő váljon belőle. Folytatódhat Glaser Kati Városi legendák sorozata, melyben szájról szájra terjedő, lehetetlennél lehetetlenebb városi történeteket mesél újra, jó adag iróniával és bájjal. 

Hegyi Olivér: A szív kertje (Forrás: CUB)

Traub Viktória Love or Left címmel készít szürreális kisfilmet a vágyakról és az önelfogadásról. A film Paula, a kentaur-nő és Arnold, a krokodil-férfi szerelmének különös története egy félig ember, félig állat lényekkel benépesített varázslatos világban. Laszlovszky Zsófia Botanica Exotica című animációja két ember egymásra találásának története egy apokaliptikus mágneses vihar közepette, melyben intelligens növények segítik őket téren és időn át egy misztikus dzsungelbe.

Lantos Júlia Oliver, the Giant címmel készítheti METU diplomafilmjét. A film főhőse Oliver, a bolygó egyetlen óriása, aki mindenféle empátia nélkül éli mindennapjait, míg magánya az élet értelmének és saját létezésének megtalálására nem készteti. Lehotay Zoltán Bagye Juon - János bátya című filmje 1850-ben, Erdélyben játszódik, főszereplője egy ördögi medve, aki a legenda szerint sérthetetlen. Ám a híres vadász, Swarzenberg herceg nem hisz a babonában és a medve után indul.

Erdélyi Judit Meditáció alkonyatkor címmel adaptálhat egy Hamvas Béla-novellát az emberi cselekvésről egy macska szemén keresztül, Igor Lazin pedig Apufa címen adaptálja Kolozsi László azonos című gyerekkönyvét, mely egy megindítóan szép történet egy diófa, egy apa és két fia kapcsolatáról.

Többek között Csengey Dénes író, politikus (rendező: Bakos Katalin), Baska József festő-, grafikusművész (rendező: Baska Barbara), Scheiber Sándor főrabbi (rendező: Fazekas Lajos-Böhm András), Bolyai János matematikus, tudós (rendező: Gulyás Gyula), Brassai Sámuel polihisztor (rendező: Orbán János Dénes) életét és munkásságát ismertetik meg a nézőkkel a készülő dokumentumfilmek. Zsigmond Dezső Igában címmel forgat az utolsó magyar igásról, Széles Tamás a világhírű kaliforniai borkultúra megteremtője, Haraszthy Ágoston kalandos életét mutatja be. Novák Emil a Csontváry-hagyatékot megmentő Gerlóczy Gedeonról, Szarka Nóra az erdélyi olimpiai álomról, Béli Ádám a román megszállásról, míg Buzás Mihály a vadászat vitatott társadalmi megítéléséről készít dokumentumfilmet.

A támogatott alkotások listája elérhető az NFI honlapján.

2020-ban összesen 9 új pályázatot írt ki az NFI, hogy minél több televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotás valósulhasson meg. Eddig összesen 2112 filmtervet dolgozott fel a szervezet és a Televíziós Döntőbizottság 207 pályázatot támogatott. Mintegy 6,3 milliárd forint támogatással készülnek ígéretes tévéfilmek, sorozatok, animációs-, ismeretterjesztő-, kisjáték- és dokumentumfilmek.

A tavaly meghirdetett pályázatok közül az NFI hamarosan kihirdeti az animációs sorozat nyerteseket, a forgatókönyv fejlesztési és gyártás előkészítési pályázatok jelenleg is beadhatók, és április 20-tól a gyártási pályázatokat is várja a Filmintézet.

Címlap: Lovrity Anna Katalin: Rózsaszín fű (Forrás: CUB)