Tisztelt Miniszter Úr!

Grunwalsky Ferenc tanítványaiként megdöbbenve értesültünk róla, hogy volt tanárunk, aki többek között megkapta a Filmkritikusok Díját (1987, 1989, 1991, 1993, 1995, 1999, 2000, 2004), Érdemes művész (1997), Kossuth- (2004) és Balázs Béla-díjas (1989) filmrendező, operatőr, forgatókönyvíró, egyetemi tanár, hónapok óta nem kapja meg a „Magyar Mozgókép Mestere” (2010) kitüntetéssel járó havi juttatását. Tudomásunk szerint a díjat hivatalosan nem vonták vissza, az érintett esetében a jog szerinti, hivatalos kizáró tényállások egyike sem valósul meg.

Összesen 15 „Mozgókép Mestere” él hazánkban, a többi 14 kitüntetett rendben részesül a megítélt juttatásban. Grunwalsky Ferencről azonban valahol valaki(k) úgy döntött(ek), hogy ő nem mestere a magyar filmművészetnek. Szeretnénk tudni: milyen jogon?

Mi, fiatal magyar filmrendezők és operatőrök, rendkívül aggályosnak tartjuk, hogy egy hivatal önkényesen felülbíráljon és megvonjon egy rangos szakmai elismerést, s megrendíti a jogállamiságba vetett hitünket.

Kérjük Tisztelt Miniszter Urat, hogy a lehető leghamarabb vizsgálja felül, és szüntesse meg ezt a méltatlan helyzetet!

Tisztelettel:

Almási Réka
Bagota Béla
Cserhalmi Sára
Faur Anna
Gigor Attila
Janisch Vera
Jánossy Natália
Kenyeres Bálint
Krasznahorkai Balázs
Kocsis Ágnes
Lóth Balázs
Mátyássy Áron
Schwechtje Mihály
Zsemberi Zsófia         filmrendezők


Blaumann Edit
Csepeli Eszter
Fillenz Ádám
Gondár András
Győri Márk
Herbai Máté
Karáth Zita
Lukács Dávid        operatőrök