A Napszállta operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője Melis László, sound designere Zányi Tamás, casting directora Zabezsinszkij Éva, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi. A rendező a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is. A Napszállta a Filmalap támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában, a francia Playtime-mal koprodukcióban készült, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével.

A pekingi filmfesztiválon Csuja László is kint volt, Virágvölgy című filmje a Future Forward nevű szekcióban versenyzett. A fesztivál díjazottjainak összefoglaló videója:


A Napszállta világpremierje a velencei filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol elnyerte a legjobb film díját a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől, a FIPRESCI-től. Nemes Jeles László új filmjét már a világpremier előtt közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte. A filmet ezen a héten, az 5. Magyar Filmhéten műsorán is látni lehet.

Szépséges szörnyeteget teremtett Nemes Jeles László

Szédítő ambíció, lehengerlő látványvilág és a sötétben tapogatózás jellemzi Nemes Jeles László időutazását az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó békebeli évébe. A Saul fiából ismert rendezői stílus most is eléri, hogy a forgatag közepén érezzük magunkat, Jakab Juli csökönyös, enigmatikus, de ezzel együtt érdekfeszítő utitársnak bizonyul, a forgatókönyv viszont túlzásba esik a titkok halmozásával.

Forrás: MNF