Az Örökmozgó Nemes Jeles-nap elnevezésű eseményén maga a rendező is ott lesz és a rövidfilmek vetítése előtt bevezetőt mond. De nem csupán ezért különleges a szombat estére meghirdetett program, hanem azért is mert Nemes Jeles László filmjei és a Jöjj és lásd! című kultikus alkotás is 35mm-es kópiáról kerül vetítésre.

A 13 perces Türelem című kisfilm, Nemes Jeles László nagyjátékfilmjéhez hasonlóan, a holokauszt ideje alatt játszódik, ahol egy irodista lány munkáját követhetjük figyelemmel. Az egyetlen hosszú snittből álló alkotás nem csupán tematikájában, de kompozíciójában is köthető a Saul fiához, sőt a film előtanulmányának tekinthető. A rendező 2008-as The Counterpart című rövidfilmjében, két, a világ által elválasztott, régi barát ismét találkozik, a 2010-es Az úr elköszön című kisfilmje pedig Dosztojevszkij Ördögök című elbeszélését dolgozza fel.  

Mindhárom rövidfilm operatőre Erdély Mátyás volt, a hangmérnöki munkát pedig az idei Cannes-i Filmfesztiválon Vulcan díjjal jutalmazott Zányi Tamás végezte.

A rövidfilmszekció után az 1985-ös Elem Klimov film, a Jöjj és lásd! kerül vetítésre. Klimov alkotása szintén a második világháború idéjében játszódik, középpontjában egy fiatal parasztfiú áll, aki beáll a partizánok közé harcolni. A film a maga nyers valójában adja vissza az emberi kegyetlenséget és a háború borzalmait. Az elemi hatású alkotást vannak akik a Saul fia referenciafilmjének tartják.

Jojj es lasd1

Jöjj és lásd! (fotó: MaNDa)

Részletes program:
19.30: RÖVIDFILMBLOKK:
- Türelem (2006, mb/eng. sub., 13')
- The Counterpart (2008, mf/G, 15')
- Az úr elköszön (2010, 19')
20.30: JÖJJ ÉS LÁSD! (r.: Elem Klimov, 1985, mf, 145')

Jegyárak: rövidfilmblokk (egységesen) 500Ft; Jöjj és lásd! 1000Ft, diákoknak 750Ft, nyugdíjasoknak 500Ft