A Memento Mori nézői a 18. századi Vácot láthatják majd, az akkori homlokzatokkal, ruhákkal, hajviseletekkel, ékszerekkel. A film tehát egyfajta időutazásra hív, "egy kis hollywoodi élményt" kínál – hangzott el a történelmi kalandfilm sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy Reviczky Gábor papként, Trokán Nóra és Kamarás Iván pedig antropológusokként lesznek a főszereplői a filmnek. Mellettük Balázs Andrea, Csákvári Krisztián, Járó Zsuzsa, Czukor Balázs, Adorjáni Bálint és Horváth Lili tűnik majd fel.

Rétvári Bence államtitkár, Trokán Nóra színésznő, Kiss Stefán Mónika rendező-producer, Papp Ildikó antropológus / Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Kiss-Stefán Mónika és Maruszki Balázs forgatókönyvéből készülő alkotás gyártására 300 millió forintot szavazott meg a Nemzeti Filmintézet. A film története fikció ugyan, de a munka teljes mértékben tudományos alapokon zajlik.

A Memento Mori forgatása június végén indul. A vasárnapi szereplőválogatáson az alkotók várják azokat váciakat, akik egyes tömegjelenetekben eljátszanák elődeik történetét.

A váci Fehérek templomának felújításakor, 1994-ben a munkások egy elfalazott ajtóra és mögötte egy elfelejtett lejáratra bukkantak: ez a templomtorony alatt fekvő kriptába vezetett, ahol 265 díszes koporsót találtak. Kiss-Stefán Mónika rendező-producer Memento Mori címmel készülő filmje a 265 múmia sorsát, személyes történeteit idézi fel, visszarepítve a nézőt a 18. század történelmébe.

Kalandfilmből derül ki, hogyan lett Vác a múmiák fővárosa

A váci Fehérek templomának 300 éve elfeledett kriptájából több mint 262 részben vagy egészben mumifikálódott test került elő. A magyar város egycsapásra múmianagyhatalom lett, olyannyira, hogy Ötzi és Tutanhamon kutatója, Albert Zink is áhítattal vizsgálja a magyar leletegyüttest. Az elképesztő felfedezés és a 18. századi váci polgárok története ihlette az A váci múmiák – Memento Mori című filmtervet, amelybe rendezője és egyben forgatókönyvírója, Kiss Stefán Mónika avatott be minket.

Forrás: MTI / VácOnline
Címlapkép: Trokán Nóra és Kamarás Iván