Fekete Ibolya korábban olyan díjnyertes alkotásokat készített, mint a Karlovy Vary-ban a legjobb rendezés és az ökumenikus zsűri díját elnyert Chico vagy a többszörös díjnyertes Bolse Vita. A Magyar Filmszemle fődíját és a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztály legjobb rendező díját ugyancsak a Chico-val érdemelte ki.

Legújabb filmjének alapjául saját családi legendáriumát vette: Az Anyám és már futóbolondok a családból főhősnője kilencvennégy éves koráig huszonhétszer költözött életében. A viharos természetű és példás veszélyérzettel megáldott nő végigvonszolja a férjét, majd a lányát a fél országon, valahányszor veszélyt szimatol, vagy a történelmi események borúsra fordulnak.

feket600

Márpedig veszély mindig van, így a 20. század viszontagságos eseményei elől rendre tovább kell állniuk. Át kell vészelni két világháborút, Trianont, 1956-ot, majd a Kádár-korszak kemény diktatúráját. De mindez nem rontja el a kedvüket, mindegy, hová veti őket a sors, a Partiumtól Budapesten át az Isten háta mögé, életörömük töretlen. Hurcolkodnak át az életen, egymásnak vetett háttal, önfeledten.

A novemberben a mozikba kerülő filmből hét részlet megtekinthető a forgalmazó Youtube csatornáján, amely ide kattintva érhető el.

A film főbb szerepeiben Ónodi Eszter, Básti Juli, a lengyel filmlegenda, Danuta Szaflarska és Gáspár Tibor látható, de feltűnik benne mások mellett Kerekes Viktória, Szervét Tibor, Csomós Mari és Lengyel Ferenc is. Az Anyám és más futóbolondok a családból a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült, producere Garami Gábor, forgalmazója a Vertigo Média.

fekete600

Az Anyám és más futóbolondok a családból november 5-től látható országszerte a magyar mozikban.