A fesztivál a zenés programok mellett filmpremierekkel és vetítésekkel is készül. A zenei filmes szekció tavaly indult el, a folytatás pedig végleg beköti a Budapest Ritmot az egyre erősebb budapesti dokumentumfilmes közegbe.

A vetített filmek kapcsolódnak a fesztivál tematikájához, és új ajtókat nyitnak a zenés dokumentumfilm számára.

 

TAARKA (Ain Mäeots, 2008)

A világ első szetu nyelvű filmje, amelyből megismerhetjük Hilanát, aki egész életét kitaszítottként élte le, mindvégig énekelve. A szetuk egy délkelet-észtországi kisebbség, amelyben Taarka tehetségét népdalénekesként csak az észtek és a finnek értékelik, saját közösségében kívülálló marad, mert gyermeke házasságon kívül született. A közösség tagjai tartanak is tőle, mivel különleges képességével megénekelheti őket a dalaiban, ami a babonák szerint szerencsétlenséget hoz. A félelem nem volt teljesen alaptalan: Taarka - alkalmanként az érintettekről csípős részleteket is közölve - szó szerint az egész életét dalba önti. A történet a főszereplőhöz hasonlóan tele van ellentmondásokkal: otthoni kitaszítottság az egyik oldalon, nemzetközi sikerek a másikon. A Taarka készítői különös gondot fordítottak a film néprajzi hitelességére, törekvésük gyönyörű néprajzi zenei drámát eredményezett.

 

THE FEMALE VOICES OF IRAN (Andreas Rochholl, 2020)

 

Egy varázslatos entitás meghívására Irán minden tájáról női hangok gyűlnek össze, hogy valóra váltsák álmukat. A filmben az énekesnők hangjukkal az őket nap mint nap sújtó elnyomásnak tartanak ellen. A kulturális cenzúrával szemben elkezdik jobban használni a digitális médiát is, megismerik lehetőségiket és határaikat a mindennapos harcukban. 

 

A DALLAMOK, AKIK VAGYUNK (Weyer Balázs, Melocco Anna, 2021)

 

A dokumentumfilm-sorozat az első pillantásra talán egymáshoz hasonló, valójában azonban végtelenül sokszínű közép-kelet európai régió zenei kincseit mutatjuk be. A műsorvezető Weyer Balázst és Melocco Annát az a kérdés vezeti, hogy ezek a hagyományok miért és hogyan maradtak fenn, és hogy váltak a modern mindennapok részévé. Az utazófilmek hangulatában készült sorozat emberi történeteken és mélyreható zenei élményeken keresztül hozza közelebb a nézőkhöz a régió népzenei gyökereit. A sorozat egyik részének főszereplői, a Klapa Ošjak együttes, a dalmát polifonikus énekhagyomány nagyöregjei élőben is hallhatóak lesznek a fesztiválon.

 

VENI (Regős Ábel, 2023)

 

A magyar szekcióban debütál Regős Ábel VENI-ről, azaz Szász Veronikáról készült vadonatúj alkotása. Regős díjnyertes klip- játékfilm- és egy dokumentumfilm rendező is, aki szeret kísérletezni különböző technikák és anyagok keresztezésével, és gyakran gondolkozik multimédiás formátumokban. Pont ezért lehet érdekes, hogy hogyan nyúl a szintén sokféle művészeti ágban mozgó VENI személyiségéhez és munkáihoz, aki egyszerre dolgozik grafikusművészként, tanárként, miközben zenei karrierje is felfelé ível énekesnőként, dalszerzőként, zenei producerként is.

 

ULJANA QUARTET (Korom Anna és Fecske Flóra, 2022)

 

A rendezőpáros a Budapest Ritmo filmpályázatra készített filmet az Uljana Quartetről, ami a Dalinda a cappella trióból és meselemezeiről ismert, kifogyhatatlan alkotókedvű énekes-dalszerző, Paár Julcsi legfrissebb formációja. A film egy család több generációjának tagjain keresztül, finoman ábrázol fájdalmasan lüktető, ezerszínű érzelmeket. 

 

ДEVA (Bajor Marcell és Szemerey Bence, 2022)

 

A Budapest Ritmo tavalyi filmpályázatának másik nyertese Bajor Marcell és Szemerey Bence Дeváról, azaz Takács Dorináról készült filmje volt. A magyar népdalokat átdolgozó előadó különleges hangzását a filmesek egy távoli, misztikus tájra vetítették, a természeti képek közepén a fehér ruhás Dorina és hat barátnője, kórusának tagjai botladoznak a teljesség felé.

 

Misztikus kezdés és a legfrissebb tehetségek

Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo nulladik napi nyitókoncertje különleges zenei és spirituális élményt ígér: a Magyar Zene Házában szerdán a Tariqa felvezetése után Egyiptom eltűnőben lévő örökségét, a zart ápoló Mazaher lép fel április 12-én.  

A fesztivál csütörtökön a showcase-nappal folytatódik, ami nemcsak a fellépőknek fantasztikus lehetőség, de az újdonságra szomjazó közönségnek is. Idén az erdélyi Koszika játékos dalai, a makedón vokális hagyományt feldolgozó Zarina Prvasevda, a bolgár etnojazzt játszó Jazzanitza és három magyarországi banda: balkáni kávézókat megidéző BudaPesme, a sanzonokat átformáló Ephemere és az oláh cigány hagyományt ápoló Amaro Duha kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. Ahogy minden évben, most is nemzetközi zsűri választotta ki azokat a kelet-közép-európai produkciókat, akik ezzel a fellépéssel megtehetik az első lépést a külföldi karrier útján.

A Budapest Ritmo showcase-programját az első magyar vezetésű, európai világzenei showcase platform, a Kreatív Európa platform projekt, vagyis az UPBEAT támogatja, a koncertek pedig ingyenesen látogathatók a Szimpla Kertben április 13-án.

 
Világkörüli utazás az Akváriumban

A magával ragadó zenei sodrás pénteken és szombaton indul be igazán: az Akvárium Klubban és Erzsébet téren fellépő előadók alaposan kizökkentenek zenei komfortzónánkból.

 
Április 14. péntek

Felfedezőutunk elején Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra tagjai ragadják meg a kezünket, és legújabb albumukkal, a Racing the Stormmal vezetnek el különleges világukba. Némi filmes hangzás, egy kis szerelmes varázslat és jó adag pop – tökéletes recept egy vidám indításhoz.

Persze minden gyakorlott ritmós tudja, hogy ezen a fesztiválon pillanatok alatt átszelhetjük a világot, és máris belecsöppenhetünk valami drámaian másba, például a tuareg ellenállásba. A Tamikrest tagjai pszichedelikus zenéjükkel és bátor politikai kiállásukkal azonnal felráznak, miközben ránk szegezik fegyvereiket: a gitárt és az énekhangot.

Egy koncertteremmel arrébb szintén a remény, az összekapcsolódás és a határokon átívelő hasonlóságok bontakoznak ki egy ukrán és egy lengyel lány előadásában. Daga és Dana, azaz a DAGADANA igazi világzenei mixszel robban be: jazz, funk, népdalok, elektronika – bátran, őszintén, vagányan. Levezetésnek DJ Koulla P. Katsikoronou & DJ Kraaaouuu ad ízelítőt a ciprusi partivilágból.

 
Április 15. szombat

Szombaton egészen biztosan táncolni fogunk, ezt nemcsak a már ismerős, ciprusi Monsieur Doumani & Óperentzia garantálja, hanem az olasz Fanfara Station is. Azt a kirobbanó energiát, ami felszabadul, amikor egy rezesbanda találkozik a ritmushangszerekkel és az elektróval, valahol ki kell adnunk.

Később megmerítkezünk a 1920-30-as évek Bukarestjének fülledt éjszakai életében is, ahol Corina Sîrghi és bandája táncoltat meg mindenkit.

Az este során a Vocal Sampling segítségével megtudjuk, hogy pusztán az énekhang segítségével lehet-e kubai klasszikusokat és rockslágereket játszani, Magalí Sare és Manel Fortiá pedig különleges és bensőséges birodalmában mutatja be a modern katalán jazzt, amiben náluk bőgő és ének, valamint spanyol és latin-amerikai dallamok simulnak össze. További meglepetések hamarosan.

 

Jegyek, bérletek és exkluzív élmény: Budapest Ritmo PRO

A Budapest Ritmo weboldalán már megvásárolhatóak az összes hétvégi programra belépést biztosító bérletek, valamint a szerdai nyitónapra szóló napijegy is.

Újdonság, hogy idén az érdeklődők a PRO Passt is választhatják, ami egy különlegesebb, szakmaibb és mélyebb fesztiválélményt kínál. Nemcsak belépést biztosít az összes koncertre és filmvetítésre, de a kétnapos szakmai konferenciára is, ami olyan témákat feszeget, mint az elnyomás, a háború, a szolidaritás és ehhez kapcsolódóan a zene ereje. A Budapest Ritmo Pro keretében lehetőség nyílik az exkluzív kapcsolatépítő eseményeken, panelbeszélgetéseken, workshopokon, személyes találkozókon való részvételre is, és mindemellett a PRO Pass elérést biztosít a Budapest Ritmo hiánypótló adatbázisához is.

A Ritmo és Hangvető hírlevele folyamatosan beszámol a fesztivállal kapcsolatos hírekről, egyéb hasonló zenei eseményekről, kulisszatitkokról. Feliratkozni a fesztivál weboldalán lehet.

Tarts velünk április 12. és 15. között egy világkörüli zenei utazásra!
Kattints a Budapest Ritmo weboldalára és a facebook eseményre!

Címlapképen: Дeva