Újabb fekete-fehér felvételekkel gazdagodott a Filmhíradók Online gyűjteménye. Az 1931-től 1943-ig terjedő időszak filmhíreinek bemutatásával indult szolgáltatás üzemeltetője, a Neumann Nonprofit Kft. keretei között működő NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) most ezeknek az éveknek a folytatását tárja a nagyközönség elé, egészen 1949 márciusával bezárólag. Az archívum a II. világháború során, és az azt követő években készült Hungarista Híradókat, Heti Híreket, MAFIRT krónikákat és az ún. UMFI híradókat adja közre. A gyűjtemény új darabjai részben a II. világháború eseményeiről tudósítanak; ahogy a front közelíti Magyarországot, megjelennek a menekültekről, harcokról beszámoló hírek. A filmhíradók gyűjteménye részletes leírással rendelkezik: a Filmhíradók Online adatbázisában témák, személyek, helyszínek, évek, hónapok és nyelvek szerint rendezhetők és szűrhetők a mozgóképes tartalmak, a feldolgozás során oktatási és történettudományi kulcsszavakat is kaptak a bejátszások.

 

filmhirado_500
Gyermek sertéssel - egy 1949-es filmhíradóból

 

Nipkow-ösztöndíj Bodzsár Márknak

Bodzsár Márk, akinek Levegőt venni című kisjátékfilmje a 9. Kamera Hungárián, a dramatikus művek kategóriában fődíjat kapott, Isteni műszak című forgatókönyvével Nipkow- ösztöndíjat nyert Berlinben. A három hónapra szóló ösztöndíjat magyarok közül eddig olyan rendezők kapták meg, mint Mundruczó Kornél, Bogdán Árpád, Kenyeres Bálint, Fliegauf Benedek.

levegot_venni_500
Levegőt venni


A legújabb Eurimages döntések

Az Eurimages Igazgató Tanácsa 2011. március 8-10. között tartotta 122. ülését Isztambulban. Az Igazgató Tanács 16 koprodukciós projektet támogatott 5.260.000 Euro összegben. Magyar koprodukciós pályázat ezúttal sajnos nem volt. Forgalmazási támogatást kért Magyarországról a Vertigo Media Goran Markovic A Turné című filmjére, amely 6000 Euro támogatásban részesült. Továbbá forgalmazási támogatásban részesült Fliegauf Benedek Womb című filmje Bosznia-Hercegovinában (forgalmazó: Ekran d.o.o. Zenica), illetve Macedóniában (forgalmazó: Balkan Film), mindkét területen 6000 Euroval. Kocsis Ágnes filmjének, a Pál Adrienn-nek szerbiai forgalmazására 5000 Euro támogatást szavazott meg a testület a Cinears nevű szerb cégnek. Az Eurimages következő ülésére 2011. június 7-11. között kerül sor.