swing_hir_sz1
Ónodi Eszter a Legjobb női alakítás díját kapta a 34. Magyar Filmszemlén
(Jelenetfotó a Boldog Születésnapot!-ból)

A most készülő Swing munkacímű produkció napjainkban játszódik Budapesten, középpontjában három nő áll, akik ugyanazon időszakban kerülnek zsákutcába mind szakmailag, mind egzisztenciálisan. A különböző korú nők közös nevezője a zenei kötődés, valamint egy kiöregedett dizőz, aki összehozza őket. Főhőseink zenekart alakítanak annak reményében, hogy legalább pénzügyi gondjaik megoldódnak majd.

„Régóta érlelődik bennem a gondolat, hogy zenés filmet szeretnék készíteni” - mondta a rendező, aki 2005-ben már beadott egy musical tervet, de nem kapott rá pénzt. „Alsó hangon egy milliárd forint lenne egy musical film költségvetése” - mondta Fazekas, aki rádöbbent, hogy Magyarországon lehetetlen ilyen pénzigényes műfajban gondolkodni, de a zenés film tervét azért nem adta fel: „Meghatározza az életemet a zene, és szeretném kipipálni ezt a régi vágyamat.”

A történet alapköveit a rendező rakta le, azonban 2009 ősze óta Divinyi Rékával csiszolgatják a forgatókönyvet, amely a fejlesztési szakasz vége felé jár, még néhány draft van belőle hátra. A két író személye garantálja, hogy a film nem csak a műfaji besorolás szerint lesz vígjáték, a zenei részek szerkesztéséről pedig elsősorban szintén Fazekas Csaba gondoskodik majd, aki különböző műfajok meglévő slágereit akarja átdolgoztatni, tehát nem tervezi, hogy új zenéket írat a filmhez.


swing_hir_sz3
A rendező instruál a Boldog Születésnapot! forgatásán


{extrainfo}Fazekas Csaba első filmje egy szerzői alkotás volt, amely elmondása szerint osztályfőnöke, Simó Sándor hatásának köszönhető, aki köztudottan az ilyen típusú filmeket kultiválta. „Nézni és csinálni is szeretem a műfaji filmeket” - mondta a rendező, aki hangulatában és műfajában az Azok a csodálatos Baker fiúk című '89-es mozihoz hasonlította készülő második játékfilmjét.

A szereplők kapcsán Fazekas még nem akart konkrétumokba bocsátkozni, hiszen a casting júliusban kezdődik majd. Annyi kiderült, hogy dramaturgiailag a legfiatalabb, huszonéves szereplőnek kell, hogy a legjobb hangja legyen, de egyelőre háttérbe szorították ezt a készséget, mert túlságosan leszűkítené a szereplőválogatás körét. „Jelenleg az a legfontosabb, hogy megtaláljuk azokat a személyiségeket, akiket megálmodtunk” - mondta a rendező, akiben az idősebb ex-énekesnő szerepével kapcsolatban felmerült, hogy külföldi színésznőt keres.

„Nincs olyan, hogy közönségfilm, egy jó filmet akarunk csinálni” - mondta Fazekas, aki sem a nagy nézőszámok, sem a nemzetközi koprodukció iránt nem táplál illúziókat, bár mindenképp populáris alkotásként gondol a Swing-re: „nem hiszem, hogy egy németnek mondanának valamit a régi magyar slágerek” - indokolta az utóbbit, amelyet az Unio Film producere, Bodzsár István is megerősített, aki nem gondolkozik koprodukcióban – sem hazai, sem nemzetközi szinten.


swing_hir_sz2
„Nézni és csinálni is szeretem a műfaji filmeket”
(Michelle Pfeiffer az Azok a csodálatos Baker fiúk-ban)

A 190 millió forintos összköltségvetésű film 50 millió forintos támogatást kapott az MMK-tól, s a producer elmondása szerint alakul a költségvetés hiányzó hányada is, hiszen a TV2-vel már kötöttek szerződést, a Budapest Film is adott minimálgaranciát a produkciónak, és Bodzsár jelenleg két multicéggel is tárgyal, akik a tervek szerint több 10 millió forinttal támogatnák a Swing-et. „Az én kifejezett kérésem volt, hogy decemberben is forgassunk”, mondta a producer, aki unja már, hogy minden magyar filmben hét-ágra süt a nap, és úgy gondolja, „a filmnek is és a nézőknek is jót tesz a karácsonyi kivilágításban pompázó Budapest látványa.”


Nézd meg a Boldog Születésnapot előzetesét!
Fazekas Csaba reklámos munkáiból itt találsz némi ízelítőt!