Kérdések

1. Mikor kapta meg Szabó István Mephisto-ja a legjobb külföldi filmért járó Oscar-díjat?
a. 1981
b. 1982
c. 1984

2. Ki játssza Emerencet a filmben?
a. Helen Hunt
b. Helen Mirren
c. Mirren Burke

3. Melyik könyvet nem Szabó Magda írta?
a. Az Ajtó
b. Az őz
c. Az erdő ébredése

 

A történet
Különös szépségű film az emberi tartásról, a titkokról, az egymás iránti megbecsülésről és szeretetről.
A Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regényéből készült film, két szigorú elvek szerint élő asszony portréja. A házvezetőnő és a ház asszonyának apránként kibontakozó és sokszor viharos kapcsolatának megrendítően szép története.
Magda, az írónő (Martina Gedeck – Baader- Meinhoff- csoport, A mások élete) bejárónőt keres. Megismeri Emerencet (Helen Mirren – A királynő, Az adósság, Gosford Park), a meglehetősen öntörvényű, nyers asszonyt. A kezdetben egymás iránt érzett gyanakvás és közöny helyét, lassanként átveszi az elfogadás és a bizalom. Ahogy Emerencről leválik a ridegség máza, úgy tárul ki egyre jobban a közöttük lévő ajtó…

Az 1987-ben megjelent regény Szabó Magda egyik legismertebb műve itthon és külföldön egyaránt. A könyvet közel negyven nyelvre fordították le, és a francia kiadást követően, 2003-ban az írónő elnyerte a legjobb női szerzőket jutalmazó Femina díjat.

Szabó István kivételes érzékenységgel mutatja be két nő különös életét, akik bizalmi játékokon, egymás ellen vívott apró csatákon keresztül ismerik meg egymást.

az_ajto_plakat

 

Nézz bele a filmbe!

 

A film adatlapja.
A film hivatalos honlapja.