A Nemzeti Filmintézet idén is meghirdeti az Inkubátor Programot, amely keretében az elmúlt években több nemzetközileg is sikeres elsőfilm készült, például az Egy nap, a Külön falka vagy a Tobi színei. „A program lehetőséget teremt a fiatal rendezők innovatív, kísérletező alkotói bemutatkozására, és kiemelt célja, hogy biztosítsa a magyar film műfaji sokszínűségét” – olvasható az NFI közleményében.

A Filmintézet a nyertes pályázóknak a pénzbeli támogatáson túl szakmai és gyakorlati segítséget is nyújt. Az előzsűri tíz projektet választ ki, amelyek először forgatókönyv-fejlesztési folyamaton mennek keresztül, hogy a lehető legkiforrottabb filmtervek versenyezzenek egymással a döntőben.

A programban az alábbi felsoktatási képzéseken vagy ezek jogelődjeiben diplomát szerzett rendezők vehetnek részt:

  • Színház- és Filmművészeti Egyetem – mozgókép-, film- és televíziórendezés szak
  • Budapesti Metropolitan Egyetem – film és TV rendező szakirány
  • Eötvös Lóránd Tudományegyetem – film- és televíziórendezés szakirány
  • Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – média-design szak
  • Eszterházy Károly Főiskola (Eger) – mozgóképművész szak
  • Szegedi Tudományegyetem – filmkészítő szakirány

Szeleczki Rozália és Törőcsik Franciska a Cicaverzum forgatásán

Ne búsuljon, aki nem felel meg ezeknek a feltételeknek, a jelentkezési felhívás számos más, a pályázást lehetővé tévő kritériumot is felsorol. Külföldi felsőoktatási intézményben szerzett diploma, rövidfilmért kapott fesztivál-díj is elég lehet, illetve tévében vagy streaming-szolgáltatókon bemutatott televíziós rövidfilm vagy sorozat rendezői előtt is nyitva áll a program.

További feltétel, hogy a jelentkező rendezőnek még nem mutatták egész estés filmalkotását Magyarországon. Jelentkezési határidő: szeptember 16. A 10 döntős filmterv listáját november 7-én hirdetik ki.

A Filmintézet a forgatókönyv-fejlesztést 2 millió forinttal támogatja, majd az alkotók egy pitch fórumon mutatják be a terveiket, várhatóan 2023. szeptemberében. A 10 döntős projektből négy nyertest a szakmai zsűri, egyet pedig a szakmai közönség választ ki.

A játékfilmek elkészítésére 120 millió forintot, a dokumentumfilmek gyártására 35 millió forintot fordít a Filmintézet. „A filmgyártási támogatás odaítélésének a feltétele, hogy a filmalkotások végleges forgatókönyveit az illetékes Döntőbizottság elfogadja” – teszi hozzá a közlemény.

A jelentkezés további részletei az NFI felhívásában olvashatóak, a legutóbbi nyertesekről ebben a cikkben írtunk.

címlapkép: werkfotó a Lefkovicsék gyászolnak forgatásáról