Kapcsolódó anyagok

Amikor sípol a bíró, de fütyülnek rá

A film főszereplői, akár Egressy Zoltán darabjában, egy bíró és két segítőtársa. A három játékvezetőt Hujber Ferenc, Bajomi Nagy György és Endrődy Krisztián alakítja. Valamint sportkommentátorként szerepet kapott benne ifjabb Knézy Jenő, és statisztál még egy stadionnyi fradi drukker. Továbbá az Off Side-ban szerepel az eredeti darab írója, Egressy Zoltán, aki fociszakértőt alakít. Ugyanilyen minőségben látható Krebs András, a lóversenypálya egyik szpíkere.

A történet szerint az egyik partjelző barátnőjét elszereti a játékvezetői hierarchiában magasabb szinten álló bíró. A meccs sorsa akkor pecsételődik meg, amikor bosszú gyanánt a bíró zsebéből a szünetben eltűnik a sárga lap, így a második félidőben kénytelen öt játékost kiállítani, ami végül oda vezet, hogy a szurkolók „ráborítják a stadiont”. A saját képek hatását erősítik azok az archívok, amelyek körülbelül három évvel korábbi eseményeket rögzítenek a Fradi pályán, ahol is az egyik csapat edzőjét hátba rúgták, majd tömegverekedésbe fulladt a mérkőzés.

Egy bíró és két segítőtársa
Hujber Ferenc, Bajomi Nagy György és Endrődy Krisztián

Ilyen bejezés után számíthatunk-e pozitív végkicsengésre? A foci tekintetében nem, erősít meg Dömötör Tamás, a filmen látható futball épp olyan, mint az igazi. Ellenben a más barátnőjét elszerető bíró megkapja büntetését. „Ő egyébként alapvetően jól végzi a munkáját, de egy törtető karrierista, ennyiben jellemző, mai figura.” Ellenben mérsékelten bíztató folytatásra számíthat a felszarvazott partjelző, „az ő lelke legalább megmenekül - egy kicsit.”

Dömötör Tamás amellett, hogy a PaprikaTV egyik szakácsa a Színház és Filmművészeti Egyetem rendező szakos osztályának hallgatója is. Igaz, tanulmányait ott egy időre osztályváltás miatt kénytelen volt felfüggeszteni. Gothár osztályából Almási Tamáséba ment át, „mert nem tudtam rendesen dolgozni, nem volt tanár, kamera és nyersanyag sem.”

Eurokonform Sóska, sültkrumpli

A rendező és Egressy Zoltán körülbelül egy évtizede ismerik egymást, és a darab megfilmesítését azóta tervezik. Az író korábban Sas Tamással igyekezett vászonra adaptálni a Sóska, sültkrumplit - Sas Tamás színházban már megrendezte a művet. Tőlünk nyugatabbra már majd’ minden focikedvelő országban színpadra került a darab, lefordították többek közt olasz és angol nyelvre is, „a három játékvezető drámája EU-kompatiblis.” Egressy Zoltán munkáját nemcsak a színházközönség fogadja lelkesen, hanem a színészeket is ösztönzi, „annyira jól van megírva, hogy a forgatás során senki sem akart kihúzni a szövegből.”

Az Off Side is esélyes a hivatalos dogma besorolásra, egy kópia hamarosan indul Dániába. A műfaj jellemzői közé tartozik a kézikamerázásnak köszönhetően remegő, életlen, homályos kép, szaggatottság, vagyis a jelenidejűség érzékeltetése. A film mégis „tisztább”, mint a korábbi Premier, köszönhetően az operatőr Tóth Widamon Máténak, aki legközelebb Emir Kusturica oldalán forgat, de nevéhez fűződik az idei, németországi futball világbajnokság kétórás hivatalos filmjének képi megvalósítása is.

„Kisfilmes összegből gazdálkodtunk, de bíztunk benne, hogy nagyfilmet tudunk forgatni, és most úgy látszik, hogy sikerült.” A szeptemberben elkezdődött munkát követően már el is készült a film, amely összesen 10 millió forintba került. A forgatás 12 nap alatt lezajlott, a bírók jeleneteit nyolc, a többiekét négy nap alatt sikerült rögzíteni, a sportkommentátorok részét a Duna Televízióban vették fel. A HD-vel felvett anyag 35-ös hordozón is látható lesz.

A Premier már bemutatkozott a tavalyi Filmszemle információs szekciójában, az Off Side-dal ugyancsak neveztek az alkotók, és bíznak abban, hogy az a versenyfilmek között lesz látható. A kétmillió forintból, videótechnikával készült Premier nem került moziforgalomba, igaz, nem is ez volt az elsődleges cél, de látható volt a harmadik miskolci CineFesten, ahol elnyerte a kritikusok díját. A most befejezett alkotást már szélesebb közönség elé szeretné vinni a rendező.