Sadaf Foroughi mindössze második nagyjátékfilmjével, Omid, a tehetséges úszófiú történetét elmesélő Summer with Hope-pal nyerte meg a Kristályglóbuszt. Az iráni rendezőnő az első alkotó lett hazájából akit a fesztivál fődíjával ismertek el, honfitársa korábban csak a Zsűri Díját kapta meg a cseh fesztiválon.

A második legfontosabb díjjal idén Jonas Truebát méltatták. A spanyol rendező legújabb munkájával, a You Have to Come and See It című párkapcsolati drámával még markánsabbra rajzolta profilját az intenzíven átbeszélt, a mumblecore és a francia új hullám metszetét kereső, nyári dramedyk következetes alkotójaként. A cseh film sem maradt díj nélkül, Beata Parkanová lett a legjobb rendező, aki The Word című filmjében egy kisvárosi jegyző és felesége drámáján keresztül világítja meg az 1968-as szovjet megszállás személyes kapcsolatokra gyakorolt fenyegető hatását.

The Word nem csak rendezői, hanem színészi díjat is nyert, a jegyzőt alakító Martin Finger lett a filmszemle legjobb férfi színésze, míg a grúz A Room of My Own két színésznője Taki Mumladze és Mariam Khundadze osztoztak a női díjon. 

Summer with Hope

Ezúttal is kiosztották a Kék Kocka díjat, az innogy CR energetikai cég színészeknek járó kitüntetését, amelyet idén Bárdos Judit, szlovákiai magyar színésznő nyert el. Bárdos a díjat nem egyetlen alakításért, hanem három idei szerepéért kapta. 

A fesztiválon olyan világsztárok is jelen voltak, mint Geoffrey Rush, aki egész életművéért kapott Kristályglóbuszt, illetve Benicio del Toro, akit a President's Awarddal ismertek el. Az Oscar-díjas ausztrál színészt a világ filmművészetéhez való alkotói hozzájárulása miatt jutalmazták, azaz nem csupán A király beszéde vagy A Karib-tenger kalózai legendás szerepeiért, hanem az ausztrál filmkultúra nemzetközi terjesztéséért is. A fesztivál elnökének díját átvevő Del Toro megrendülten méltatta Karlovy Varyt, amiért az odesszai filmfesztivál eseményeinek is helyt adtak, „biztosítva, hogy a kultúra újabb része nem lesz a háború áldozata", mondta a színész. 

Címlapképen: Geoffrey Rush