Magyar sikerrel zárult a padovai River nemzetközi filmfesztivál. A legjobb animációs film díját Bertóti Attila Ariadné fonala című alkotása nyerte el a július 20-án zárult olaszországi seregszemlén. A 9 perces film a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával magyar-román koprodukcióban készült az Inforg Stúdióban. 2009-ben a kecskeméti animációs filmfesztivál, majd Marosvásárhelyen az Alter-Native és a bukaresti Animest fesztivál, 2010-ben pedig a győri Mediawave közönsége is díjazta a mitológiai történet friss átiratát.

kishirek_arieadne_sz1


Tarr Béla Csehországban


Tarr Béla teljes eddigi életművét műsorra tűzi a morvaországi nyári filmakadémia a napokban. Az egykori királyi városban, Magyarhradison, mai nevén Uherske Hradistén 36. alkalommal rendezik meg a nyári filmakadémiát, melynek Tarr Béla lesz az egyik díszvendége. A több ezer egyetemista részvételével megrendezett eseményen a Werckmeister harmóniák című világhírű film július 30-i vetítését követően közönségtalálkozón vesz részt Tarr Béla. A nyári filmakadémiát szervező Cseh Filmklub Szövetség (ACFK) a retrospektív alkalmából életműdíjjal ismeri el Tarr kiemelkedő szerepét az egyetemes filmművészet gazdagításában.

kishirek_werckmeister_sz2

A morvaországi nyári filmakadémia hagyományaihoz híven válogatást mutat be a Visegrádi Négyek, köztük hazánk játékfilmjeiből. Ezúttal a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült három játékfilm lesz látható: Tímár Péter 6:3-ja és Vranik Roland Adás-a mellett, Hajdu Szabolcs személyesen mutatja be Bibliothéque Pascal című legutóbbi rendezését Uherske Hradistén.

Szöuli díj A hazudós egérnek

A legjobb televíziós programnak ítélte a múlt héten véget ért szöuli animációs filmfesztivál zsűrije Kiss Andrea alkotását, A hazudós egér című filmet. A Dél-Korea fővárosában megrendezett SICAF (Seoul International Cartoon & Animation Festival) különdíját nyerte a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült húszperces animáció „az erdő legnagyobb mesélőjéről”. A Kecsekmétfilm Stúdióban belga-francia koprodukcióban papírkivágás, akvarell és számítógépes technikával készült film Lázár Ervin meséjének feldolgozása. A 2008-ban készült animációt a közelmúltban ausztriai, görög-, német- és olaszországi nemzetközi filmfesztiválok is díjazták.

kishirek_hazudoseger_sz3

Végre itt a Kert(em)Mozi augusztusi programja!

A Régi idők focija, a Százsorszépek és a Hulot úr nyaral után további üdítő filmklasszikusokkal kedveskednek a Kertem Mozi szervezői! Augusztusban műsoron többek közt François Truffaut kihagyhatatlan Jules és Jim-je, Richard Lester Beatles filmje, az Egy nehéz nap éjszakája, és Vittorio de Sica egyik legjobb és legfontosabb filmje, a Biciklitolvajok. 35mm-es vetítések, zakatoló vetítőgép, hideg fröccs és jó filmek. A részletes augusztusi programot ide kattintva olvashatod!


kishirek_kertem_sz4
Zakatol a vetítő a Kertemben
(Fotó: Szűcs Petra)