Október 5. és 9. között, valamint az október 15-16-i hétvégén zajlanak Erdély-szerte a vetítések mozikban, művelődési házakban, könyvtárakban vagy iskolákban, az események központi helyszíne Kolozsvár. A műsor gerince az elmúlt egy-két év legjobb magyar nagyjátékfilmjeiből állt össze. Műsoron lesz a sokszorosan díjazott Szelíd, vígjátékok közül A legjobb dolgokon bőgni kell és a KilakoltatásA vizsga folytatásaként készült A játszma, a Szarajevóban debütált Hat hét és a tavaly Karlovy Vary-ban bemutatott Külön falka is. Látható lesz a Toxikoma, a Magyar passió, és Pálfi György legújabb független filmje, a posztapokaliptikus Mindörökké. A válogatás sajátos színfoltja a felvidéki Kerekes Péter szlovák-cseh-ukrán koprodukcióban készült dokumentum-játékfilmje, a Cenzor.

A gyerekeket az El a kezekkel a papámtól!, valamint A kuflik és az Akármi című animációs film várja. Ezekhez Kolozsváron a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum interaktív műhelye és a Tóth Viktor által szaxofonnal kísért Magyar népmesék társulnak. A Filmtettfeszten három egészestés dokumentumfilmet lehet megnézni: Papp Gábor Zsigmond Bereményi kalapja című kreatív portréfilmjét, a Csibi László rendezésében készült A szocializmus hátsó bejárata című alkotást, valamint Szabó Attila Erdők nélkül nincs Erdély című riportfilmjét.

Hat hét

Kolozsvárra érkezik Halász Judit, aki október 7-én ünnepli 80. születésnapját, a szervezők két filmet (PókfociSzerelmesfilm) vetítenek a tiszteletére. A magyar filmtörténet nagyjai közül Kolozsvárra várják a Pókfoci rendezőjét, Rózsa Jánost és Gazdag Gyulát, aki A sípoló macskakövet kíséri el a kincses városba, és mesterkurzust tart. Szintén minden érdeklődő számára nyitott mesterkurzust tart Csupó Gábor, a Simpson család és a Fecsegő tipegők Amerikában élő producere, akiről portrékötet is megjelent az elmúlt hetekben. A könyv erdélyi bemutatója Kolozsváron lesz.

A legendás kolozsvári némafilmproducer és rendező, Janovics Jenő életét és munkásságát összefoglaló, frissen megjelent tanulmánykötetet is bemutatnak. A Janovics Jenő pályaképe. Egy élet a magyar kultúra szolgálatában: a színpadtól a mozivászonig című könyv bemutatója a Janovics Jenő 150 Emlékkonferencián lesz, amelyet a Babes Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézete szervez, társszervezője a Filmtett Egyesület.

Az idei Filmtettfeszt partnere a magyarországi Friss Hús filmfesztivál. A fesztiválon tartják a fiatal erdélyi filmesek megmérettetését, a Filmgaloppot is, amelyen tíz fiatal erdélyi rendező filmje mérettetik meg. A fesztivál teljes programja elérhető a Filmtettfeszt hivatalos oldalán.

Forrás: MTI / Címlapon: Csuja László-Nemes Anna: Szelíd