A húszonéves Elias egy szórakozóhelyen összeismerkedik és beleszeret egy feltörekvő énekesnőbe, Anitába. A klímakutató fiú azonban képtelen elköteleződni élete szerelme mellett, mivel megszállottjává válik egy természeti katasztrófának, amely Izland partjainál következett be. Egy földrengés következtében mély árok keletkezett az óceán mélyén, ami egészen a Föld magjáig nyúlik.

A globális felmelegedés pedig szélesíti a törésvonalat, ami 20 éven belül globális méretű katasztrófával, a mágneses pólusok felborulásával fenyeget. Másfél évtizeddel később Elias egyike azon kutatóknak, akik a rés bezárására tesznek kísérletet. A férfi újra találkozik Anitával, és felszínre törnek elfojtott érzései. A férfi ugyanakkor hamarosan sorsdöntő expedícióra indul tengeralattjárón a föld magjába, hogy megpróbálják bezárni az árkot. A mélytengeri utazás során víziói támadnak arról, milyen lett volna az élete, ha együtt maradnak a lánnyal.

A 15 évvel idősebb Elias-t a Shadow and Bone – Árnyék és csont című, Magyarországon forgatott Netflix-sorozatból ismert Simon Sears, míg Anita felnőtt énjét a dán popsztár, Oh Land (Nanna Øland Fabricius) alakítja első filmszerepében. 

A dán Ulaa Salim második nagyjátékfilmje legalább annyira koncentrál a fiatal pár elszalajtott párkapcsolatára, mint a látványos, a 2001 Űrodüsszeiát idéző sci-fi elemekre.

A film Salim azonos című, 2012-es kisjátékfilmjén alapul, a rendező a Cineurópának adott interjúban erről elmondta: „Volt egy eleme a rövidfilmnek, amibe teljesen beleszerettem. Amikor a kisfilmet írtam, a húszas éveim elején jártam, és a gondolkodásmódom, az érzelmeim nagyon jellemzőek voltak arra az életkorra. Amikor aztán megjelentek az új film ötletei – a családalapítás, az élet változásai, a szereplők, akik életük két különböző szakaszában vannak –, úgy éreztem, érdekes lenne újra átgondolni, hogyan gondolkodtam a húszas éveim elején. Olyan ez, mint az idő kitágítása, mintha több verzióm találkozna a szerelemmel. Ezért volt valami egészen őszinte abban, hogy egy kis fiatalkori és naiv szerelmet csempésztem a filmbe. Mert még ha felnővünk, megöregszünk, apává válunk, akkor sem felejtjük el a szerelem tiszta érzését.

Az Örökké szeptember 12-től látható a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában. 

A cikk a Mozinettel való együttműködésben jött létre.