A Katapult történetében 1990-ben járunk, mikor az amerikai Nana Magyarországra látogat a családjával, akik a kommunizmus idején hagyták hátra az országot. Nana ekkor ismerkedik meg Gauval, akivel a néhány napos ünnepek alatt egymásba szeretnek. Mikor a lány visszautazik az USA-ba, a fiatal Gau egy különös gépet épít, mely reményei szerint Amerikába katapultálja. A film főszerepeiben Fazakas Bendegúz (Gau), Gáspárfalvi Dorka (Nana), Kovács Lajos (nagypapa) és Kálloy Molnár Péter (rendőr bekszi) látható.

A Katapult író-rendező-vágója Szövényi-Lux Balázs, producere Farkas Ádám és Fülöp Péter, operatőr Vass Gergely, vágó Várfoki Zoltán, látványrendező Fekete Anna, zenéjét Józsa Tamás és Kutrik Bence szerezte, a jelmezt Bognár Hajnalka tervezte.

Az A-kategóriás Chicago-i Gyerekfilm Fesztivál Oscar-kvalifikáló, vagyis ha a Katapult elnyer egy komolyabb díjat, automatikusan Oscar-jelölhetővé válik. 2016-ban ugyanezen a fesztiválon nyerte el az egyik ilyen díját Deák Kristóf Mindenkije is, amiben szintén Gáspárfalvi Dorottya játszotta az egyik főszerepet. 

Katapult korábban elnyerte a zsűri különdíját a Seattle-ben tartott Children's Film Festival-on, szerepelt a lengyel Poznanban, Törökországban, Horváthországban és Dél-Koreában is, a 2019-es Busho-n elnyerte a legjobb színész díját. Itthon legközelebb a 2020-as Friss Húson a magyar sci-fi rövidfilmek közt lesz látható. 

Gáspárfalvi Dorka

Szövényi-Lux Balázs gyerekkorában kezdte az alkotást, gyurmafilmeket készített. Drága Illa című kisfilmjével első helyezést kapott az Országos Diákfilmszemlén, következő rövidfilmjével 2013-ban fődíjat nyert a Faludi Filmszemlén. Skóciában, az Edinburgh College of Art-ban végzett filmrendezőként, Katapult című kisfilmjét már itthon, a Média Mecenatúra támogatásával készítette el. 

Borítókép: Fazakas Bendegúz