Kilenc Oscar-kategória jelölt-esélyeseit ismertette az Amerikai Filmakadémia. A legjobb külföldi nagyjátékfilmek shortlistjén sajnos hiába keressük hazánk delegáltját, Nemes Jeles László Napszállta című filmjét, ellenben a kisjátékfilmek között ismét szerepel magyar alkotás. Tóth Barnabás rendezése, a Susotázs egyike a tíz élőszereplős rövidfilmnek, amelyek közül 2019. január 5-én kihirdetik a hivatalos jelölteket. A Susotázs-t lapunk is 2018 legjobbjai közé választotta.

Két főszereplője (Göttinger Pál és Takács Géza) tolmácsként dolgozik egy konferencián, és az agyzsibbasztóan unalmas téma hallatán, kínjukban azt kezdik találgatni, ki lehet az az egy szem magyar a nézőtéren, akinek a fülébe súgják a fordítást. A játszma akkor válik igazán komollyá, amikor Osvárt Andreában vélik felfedezni a magyar résztvevőt.

Először a márciusi Friss Húson találkozhattunk Tóth Barnabás kisfilmjével, ami később a BuSho fesztiválon különdíjban is részesült, emellett pedig sikeresen szerepelt szerte Európában, novemberben elnyerte a 26. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját Erdélyben.

Az Oscar-esélyességet egy utazó fesztiválnak köszönheti a film, aminek keretében Los Angelesben is moziban játszották – ez pedig automatikusan lehetőséget adott neki az Oscar-nevezésre. A 91. Oscar-átadóra 2019. február 24-én kerül sor. Az elmúlt években a legjobb rövidfilm kategóriában született magyar győztes, Deák Kristóf Mindenki című alkotása 2017-ben kapta meg az arany szobrocskát.