A szakmai előzsűri döntése alapján 9 nagyjátékfilm, 6 dokumentumfilm és 22 rövidfilm került be az október 8. és 12. között rendezett 8. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál végleges versenyprogramjába. A legnívósabb operatőri díjakra jelölt, a lengyel Camerimage, a cannes-i Golden Camera vagy a TIFF-en szereplő nemzetközi alkotásokon túl a szegedi versenyprogramot alkotó 37 műből 18 teljesen, míg 4 koprodukció keretében készült magyar alkotás, ami azt jelenti, hogy a fesztiválon az utóbbi 2 év legjobb hazai filmjei is indulnak. A beérkezett művek nívóját jelzi, hogy válogató zsűri nem tudta betartani az előre meghatározott szigorú időkeretet, így a 2024-es fesztiválprogram még a korábbiaknál is gazdagabbnak ígérkezik. 

A versenyző filmek mellett a szervezők számos, a fesztivált színesítő eseménnyel készülnek: folytatódik a Magyar Operatőrök Hete, újra lesz Best of Friss Hús, diákfilmeket bemutató blokk és nem maradnak el a szakmai beszélgetések, workshopok, közönségtalálkozók sem. Az operatőrökre fókuszáló filmszemlének idén is a szegedi Belvárosi Mozi ad otthont.

Hatalom / Forrás: Cirko Film

A nagyjátékfilmek közt versenyez például a szlovák Hatalom (operatőr Pálos Gergely), az Elfogy a levegő (operatőr Táborosi András), a Mesterjátszma (operatőr Másik Szőke András) és a Lefkovicsék gyászolnak (operatőr Dévényi Zoltán). A versenyező dokumentumfilmek közt van a Fanni kertje (operatőr és rendező Somogyvári Gergő), a Nem halok meg (operatőr Domokos Balázs) és A boldogság ügynöke (operatőrök és rendezők Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai) is. A kisjátékfilmek és az összes versenyfilm listája a fesztivál hivatalos oldalán olvasható.

Címlapfotó: Elfogy a levegő / Forrás: Mozinet