A kortárs lengyel film az európai filmművészet egyik legérdekesebb jelensége. Az utóbbi évek kínálata és a számos fesztiváldíj – köztük az Oscar-díj – igazolják a lengyel film egyre növekvő nemzetközi pozícióját és presztízsét. A 26. Lengyel Filmtavasz kínálatában négy olyan kivételes alkotás szerepel, melyek hazájukban elsöprő sikert arattak, többek között a kiváló színészi teljesítményeknek köszönhetően. Külön figyelmet érdemel Bartosz Bielenia (Corpus Christi) és Dawid Ogrodnik (Ikarosz. Mietek Kosz legendája) kimagasló alakítása.

A rendezvényt az online térben tartják meg, jegyfoglalásra október 7-étől van lehetőség az alábbi linken.  A Lengyel Intézet 300 néző számára ingyenes mozizást biztosít!


Szupernóva (Supernova, r.: Bartosz Kruhlik)

időpont: október 15., 20 óra

A film a szerző első játékfilmje, amely hazájában és külföldön egyaránt számos díjat és elismerést hozott a rendezőnek, mind a közönség, mind a filmkritikusi szakma részéről. „Egy film, amely új fejezetet nyit a lengyel erkölcsi nyugtalanság mozijában” - írta róla Tomasz Raczek.


Három férfi, egy hely és egy esemény, amely mindannyiuk életét megváltoztatja. Egy univerzális történet néhány óráról egy vidéki közösség életében, amely a krízishelyzetbe került ember állapotát dolgozza fel, a véletlen és a végzet szerepét feszegetve. Megrázó történet, amely a dráma, a thriller és a katasztrófafilm határán mozog.


Ikarosz. Mietek Kosz legendája (Ikar. Legenda Mietka Kosza, r.: Maciej Pieprzyca)

időpont: október 18., 20 óra

A megtörtént esemény által ihletett film egy vak zongorazseni történetét meséli el. Mietek gyermekként veszíti el a látását. Miután apácák gondozásába kerül Laskiba, felfedezi, hogy a zenének köszönhetően újból “láthat” és körülírthatja a világot. Kiváló klasszikus zongoraművésszé válik, miközben arról álmodozik, hogy Lengyelország legjobb jazz-zongoristája legyen. Hazájában és külföldön is egyre nagyobb sikereket ér el. Életében váratlanul megjelenik Zuza, a karizmatikus énekesnő. A találkozás végérvényesen megváltoztatja életét.



"A főszereplő Dawid Ogrodnik bravúros alakításait a magyar közönség már megismerhette a korábbi években megrendezett filmszemlék alkalmával (Élni jó, Az utolsó család). A film zenéjét a Magyarországon is ismert, világhírű lengyel zenész Leszek Możdżer szerezte. "Itt a zene hordozza a szavakat, kíséri a színészeket, diktálja a ritmust. A zene a címbeli Ikarosz" - mondta a filmről Łukasz Maciejewski.


Az edző lánya (Córka trenera, r.: Łukasz Grzegorzek)

időpont: október 16., 20 óra

Maciej Kornet nagy büszkeségével, a 17 éves lányával járja Lengyelországot. Hosszú évek óta csak ketten vannak. Útvonalaikat a teniszversenyek szabják meg. A helyzet megváltozik, amikor csatlakozik hozzájuk Igor, az ígéretes játékos, akit az apa elkezd edzeni. A fiúnak köszönhetően Wiktoria új tapasztalatokat szerez: az első cigaretta, az első pohár alkohol, az első szerelem. Ők hárman egy hosszú útra indulnak, mindenki a saját célja felé.



Tomasz Zacharczuk dicsérő szavai: „Az edző lánya a tinédzserek problémáiról és egy felnőtt férfi dilemmáiról szól, mindezt se nem tolakodó, se nem banális formában. A filmet Jacek Braciak bravúros színészi játéka miatt mindenképp érdemes megnézni."

A film szövegét a Lengyel Intézet támogatásával a magyar-lengyel fiatalok számára szervezett műfordítói workshop résztvevői fordították, akik a film főszereplőnőjével azonos korúak. Élmény volt számukra, hogy a filmben ráismertek magukra, a felnőtté válás nehéz időszakára. Talán éppen ezért sikerült a feladatukat olyan jól megoldaniuk.

 

Corpus Christi (Boze cialo, r.: Jan Komasa)

időpont: október 17., 20 óra

A film a húszéves Daniel történetét meséli el, aki a javítóintézetben lelki változásokon megy keresztül, és titokban arról álmodozik, hogy pap lesz. Ideiglenes szabadlábra kerülése után összebarátkozik egy kicsiny parókia plébánosával. A plébános távolléte alatt kihasználja az alkalmat és papnak adja ki magát, majd elkezd kápláni szolgálatot végezni a városkában. Evangelizációs módszerei komoly ellenérzéseket ébresztenek a lakosság körében, az idő múlásával azonban a hamis pap tanítása és karizmája magával ragadja az embereket.


A filmet Oscar-díjra jelölték, és sok más fesztiválon is díjazták (Velence, Chicago, Moszkva, Brazília, Gdynia). A kritikusok különösen Bartosz Bielenia kiváló alakítását emelték ki. Egy lengyel álpapnak köszönhetjük az év eddig legnagyobb mozis katarzisát - áradoztunk a filmről a kritikánkban.

 

címlapkép: Dawid Ogrodnik az Ikarosz című filmben.