Az elismerést az Európai Filmdíj kiosztásakor ítélik oda minden évben egy fiatal, feltörekvő európai rendező első játékfilmjéért. Az Európai Filmakadémia (EFA) az idei jelölteket a németországi Oldenburg Nemzetközi Filmfesztiválon jelentette be. A jelöltek közt van Deniz Gamze Ergüven török rendező Cannes-ban és a miskolci CineFesten már díjazott Mustang című alkotása, amely egy észak-törökországi faluban élő öt lánytestvérről szól, akik számára a családi otthon börtönné válik.

Szintén indulhat az elismerésért Veronika Franz és Severin Fiala számos fesztiválon sikert aratott Ich seh Ich seh című horrorja, amelyet Ausztria idén nevezett a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért folyó versengésbe is. Szerepel még a kiválasztott filmek között a dán Anna Sofie Hartmann első rendezése, a Limbo, a német Tom Sommerlatte színész-rendező Im Sommer wohnt er unten című csípős komédiája, valamint a brit John Maclean Slow West című westernje is. A Sundance filmfesztiválon sikerrel debütált film egyik főszerepében Michael Fassbender látható. 

Az idei jelöltekről egy héttagú bizottság döntött, amelyben helyet kapott az EFA igazgatósági tagja, Dagmar Jacobsen, három szakértő - a román Mihai Chirilov, a brit Lynda Myles és a holland Gerwin Tamsma -, valamint a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) képviseletében a lengyel Krzysztof Kwiatkowski, az olasz Marco Spagnoli és a brit Neil Young is. 

A felfedezett kategória nyertesét az EFA több mint háromezer fős tagságának szavazatai alapján választják ki. Az Európai Filmdíjak idei ünnepélyes díjátadóját december 12-én tartják Berlinben - olvasható az Európai Filmakadémia sajtóközleményében.

(forrás. MTI)