Az aktuális piaci igényeket figyelembe vevő pályázati lehetőség célja a hazai filmgyártásban mutatkozó szakemberhiány hatékony és gyors orvoslása. A magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzési programok támogatása biztosítja a szakember utánpótlást, és ezáltal a hazai filmipar versenyképességét.

A képzési pályázatokat a Nemzeti Filmintézet idén díszletrajzoló, felvételvezető/location manager, sminkes és fodrász kisegítő, grip/bühnés, jelmezkivitelező, mikrofonos, naplóvezető, öltöztető, produkciós koordinátor, vágóasszisztens és világosító szakterületekre várja. Az egyedi pályázatok benyújtási határideje március 2., az elbírálás folyamatos, a támogatás szelektív.

Az immár ötödik alkalommal meghirdetett hiányszakmák képzését támogató pályázatnak köszönhetően az elmúlt években különböző oktatási intézményekben 27 képzés valósult meg, melyek közül 21 le is zárult. A támogatott képzéseket mintegy 260 fiatal pályakezdő és pályamódosító végezte el, sokuk ma már a filmszakmában dolgozik és jelenleg is 82 fő jár támogatott képzésekre.

Kép a Valan forgatásáról (fotó: Kántor László)

Már több mint 700 regisztrált felhasználója van a Filmesgyakornok online platformnak és adatbázisnak, melynek elsődleges célja, hogy összekösse a gyakornoki lehetőséget kereső pályakezdőket és a gyakornokot kereső producereket, továbbá segítse a fiatalok eligazodását a filmkészítés szakterületein belül. A Filmesgyakornok.hu-n keresztül eddig 318 pályakezdő filmes gyakornoki alkalmazás valósult meg.

A képzési pályázatokat és a Filmesgyakornok.hu platformot is a Filmipari Képzési Programja keretében indította el a Nemzeti Filmintézet. A 2016-ban bevezetett program forrása a filmszakmai képzési hozzájárulás, melynek értelmében minden magyarországi produkció a teljes költségvetésének 0,5%-ával, de legfeljebb 15 millió forint mértékben hozzájárul a magyarországi filmes képzés fejlesztéséhez. Az ebből befolyó összegből a Filmintézet a filmes oktatással foglalkozó szervezetek filmes szakalkalmazotti képzéseit támogatja. A kedvezőbb tandíjaknak köszönhetően a támogatott képzések széles kör számára elérhetőek.

A filmszakmai képzési pályázatának részleteit ide kattintva lehet elolvasni.

Bővebb információ a szakmákról a Filmesgyakornok oldalon, illetve videók formájában az Filmintézet Youtube csatornáján érhető el.

forrás: Filmintézet
címlapkép: A Pesti balhé forgatása