Jean Baptiste "Django" Reinhardt a belgiumi Liberchies-ben, nomád, vándorló roma családban született 1910-ben, de ifjúsága nagy részét már Párizs környéki cigánytáborokban töltötte. A második világháború idején szinti származása miatt üldözték és zaklatták a nácik.

"Django Reinhardt az európai dzsessz egyik legkiválóbb előfutára és a szinti szving alapítója volt" - emlékezetett közleményében Dieter Kosslick, a filmfesztivál igazgatója, hozzátéve, hogy a zenészről szóló film megindító történet a túlélésről és lebilincselően mutatja be a muzsikus mozgalmas életének egyik fejezetét. Etienne Comar többek közt olyan filmek forgatókönyvírójaként és producereként vált ismertté, mint az Emberek és istenek, a Szerelem a hatodikon, az Ízek palotája vagy a Timbuktu.

Reda Kateb, mint Django Reinhardt / Forrás: Berlinale

A zenész felesége, Naguine szerepére Palya Bea énekesnőt kérték fel, aki először egy Indexnek adott, tavaly februári interjúban mesélt a filmről. Casting nélkül, emailben keresték meg, majd egy személyes beszélgetés és a forgatókönyv elolvasása után rögtön igent mondott élete első filmszerepére. A forgatás Párizsban zajlott.

Djangot Reda Kateb alakítja, Palya Bea mellett a női főszerepet Cécile de France, alakítja. További szereplők Alex Brendemühl és Ulrich Brandhoff, a forgatókönyvet Etienne Comar és Alexis Salatko írta. Django Reinhardt zenéjét a film kedvéért újra felvették, mégpedig a híres holland együttes, a Rosenberg Trio előadásában.

Forrás: MTI / Címlapfotó forrás: Palyabea.hu - Fotó: Emmer László