A fotósok megszámlálhatatlan képet készítettek a városban és kis kurd falvakban

A filmek szereplői, gyártást segítő hátterei török és kurd emberek voltak, valamint az Ankara Film Association szervezésében párhuzamosan zajló, utazó „FESTIVAL ON WHEELS”, 13. Európa Filmfesztivál, amely Ankara – Kars – Samsun – Sarajevo útvonalon halad, helyszínenként 6 napon át terjesztve az európai filmkultúrát.

Röviden a végeredményről: a workshop ideje alatt 6 kisjáték és kísérleti filmet sikerült leforgatni S8mm-es filmtechnikára (a Kodak támogatásával), valamint további három kisjáték, több dokumentumfilm és klip készült videotechnikára, amelyek hívása és vágása jelenleg zajlik és remélhetőleg az év elejére elkészülnek a kész produkciók.

A fotósok megszámlálhatatlan képet készítettek a városban és kis kurd falvakban, amelynek egy szelektált változata már látható a MEDIAWAVE Fesztivál fotógalériájában. Ugyanitt a Passport Control fül alatt olvasható a „Karsi napló” (fotómellékletekkel), valamint pár nap múlva felkerül a résztvevők élményeit, véleményeit tartalmazó, a forgatási körülményeket bemutató werkfilmek, filmtrailerek és a már elkészült rövidfilmek.

A MEDIAWAVE Fesztivál nemcsak a PASSPORT CONTROL 4. workshopot valósította meg Kars városában, hanem a fesztiválszervezők kérésére filmvetítést is tartott, valamint magyar zenekart és néptáncosokat is vitt magával a fesztiválra. A devecseri Fláre Beás cigány banda, Kovács Norbert ’Cimbi’ és Deésy Gábor ’Kacsa’ néptáncosok, három hivatalos és számos más koncertet adtak a fesztivál keretében, kis kurd falvakban és iskolákban. Nagy népszerűségre tettek szert a régióban. Egyik – még nem kész – dokumentumfilm épp az ő szemüvegükön keresztül mutatja be az ottani világot. Az egyik cigány muzsikus egy idő után megjegyezte, hogy milyen érdekes, hogy Magyarországgal ellentétben ott sosem érezte, hogy megkülönböztetik őket cigányságuk okán, ellenben sok szeretetet és vendéglátást kaptak, amely nagyon meglepte őket.

Egyik filmes fiatal jegyezte meg találóan, hogy hacsak fele lenne igaz annak, amit a csapat vendégszeretetben, barátságban és segítőkészségben kapott a helyi emberektől, akkor is erősen át kell értékelni a magyaros vendégszeretet mára kissé megkopott fogalmát.

A PASSPORT CONTROL 4. workshop tagjai voltak:

Film - Török Ferenc, Béres Dani, Zomborácz Virág, Csuja László, Király Tamás, Kiss ’Gravi’ András, Somogyvári Gergő, Ambrus Emese (ROM), Anastasiya Maleeva (UKR), Ögünc Tevfik Hatipoglu (TUR) rendezőként és operatőrként,

Fotó - Szabó Péter, Rechnitzer Zsófia, Hernyák Kristóf, Anna Kazanova (UKR)

Zene / tánc – Orsós Ervin, Orsós Tibor, Orsós György, Bogdán Sándor, Kovács Norbert ’Cimbi’, Deésy Gábor ’Kacsa’

Szervezők – Hartyándi Jenő (fesztiváligazgató), Vajda Violetta és Aponyi Noémi