35 éve zajló pályafutása során több, mint 20 filmet készített a spanyol filmrendező, aki szenvedélyes szerelmeseit, lázadó fiataljait, és legfőképpen erős női szereplőit mindig élénk színekbe öltözteti – stílusa egyedi és megismételhetetlen, meglepetésekkel teli. Penélope Cruz, Antonio Banderas, Carmen Maura és Javier Bardem is köszönhet neki karrier-formáló szerepeket.

Az idén 70. alkalommal megrendezett filmfesztivál vezetőinek, Pierre Lescure és Thierry Frémaux felkérésére így reagált: „Nagyon boldog vagyok, hogy a 70. Cannes-i filmfesztivált ilyen előkelő pozícióból ünnepelhetem meg. Hálásnak és megtisztelve érzem magam, kicsit elárasztanak az érzelmek. Tisztában vagyok a felelősséggel, ami a zsűrielnök szerepével jár, és remélem, hogy készen állok a munkára. Annyit mondhatok, hogy testem és lelkemet is ennek a feladatnak fogom szentelni, amely egyszerre kiváltságos és élvezetes." A rendező egyszer már tagja volt a fesztivál zsűrijének, melyet Gerard Depardieu irányított.

A 60. filmfesztivál plakátja

A rendező korábban öt filmjével szerepelt a fesztivál versenyprogramjában: Mindent anyámról (1999, Legjobb rendező díja), Volver (2006, Legjobb forgatókönyv, Legjobb női alakítások), Megtört ölelések (2009), A bőr amelyben élek (2011), Julieta (2015). 2004-ben Rossz nevelés című filmjével nyílt meg a fesztivál, ő maga pedig a 60. Cannes dinamikus plakátján volt látható, többek közt Bruce Willis, Juliette Binoche és Samuel L. Jackson mellett.

A tavalyi fesztivál zsűrielnöke George Miller volt, ahol olyan alkotókat fogott össze, mint Donald Sutherland, Kirsten Dunst, Mads Mikkelsen, és Nemes Jeles László. A fesztiválon magyar jelenlétre minden évben számítani lehet: két éve a Saul fia nyert a versenyprogramban, Mundruczó Kornél is visszatérő vendég, emellett a rövidfilmes szekciókban is szinte mindig akad hazai darab, amiért izgulni lehet. A 70. Cannes-i filmfesztivált május 17. és 28. között rendezik meg, a hivatalos versenyprogramot és a zsűri további tagjait április közepén jelentik be.

Forrás: Cannes-i filmfesztivál