Magyar sikerrel zárult a hétvégén a 40. Fantasporto nemzetközi filmfesztivált Portugáliában. Bagota Bélát a Valan – Az angyalok völgye című lélektani krimiért a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvíró díjával tüntette ki a portói filmfesztivál szakmai zsűrije. A díjakat Bagota Béla személyesen vette át szombat este Portóban.

Bagota Béla első mozifilmje feszült és szívszorító lélektani krimi, melynek fő helyszíne Valan, a hólepte erdélyi bányaváros. Péter (Krisztik Csaba) nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz. Bagota Béla 2010-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd számos nagyszabású magyar és nemzetközi produkcióban dolgozott. A rendezővel nemrég podcastunkban beszélgettünk, az adást itt lehet meghallgatni. 

Erdélybe kellett menni egy jó magyar krimiért

Egy régi rejtélyt próbál megoldani a Valan - Az angyalok völgye mindenre elszánt nyomozója, ám a lepusztult erdélyi bányászvárosban csak keserű válaszok várják. Bagota Béla első nagyjátékfilmje profi thriller, ami a sorozatgyilkosos skandináv krimik nyomdokán jár, mégis sikerül saját ösvényt kitaposnia a fagyott hullákkal teli hómezőn.

Bagota Béla első nagyjátékfilmje, a Valan – Az angyalok völgye a Mátrix Film produkciójában Kántor László producer vezetésével készült a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A Valan-t a hazai mozikban novemberben mutatta be a Mozinet, a nemzetközi premierje a 2019-es varsói filmfesztiválon volt. 

Forrás: Filmintézet / Borító: Bagota Béla