„Elkápráztató eredetiségéért, vibráló elbeszélőmódjáért és vizuális vakmerőségéért. A Johanna egy szuggesztív utazás, briliáns rendezésben, emberfeletti pontossággal megvalósítva” – hangzott el a nemzetközi zsűri indoklásában a hétvégén véget ért portói filmfesztivál díjátadó ünnepségen. Mundruczó Kornél Johanna című alkotásáért a legnagyobb portugál filmfesztivál zsűrijének különdíját nyerte el, a főszereplő Tóth Orsit a legjobb színésznő díjával tüntették ki Portóban. A 26. FANTASPORTO fesztivál zsűrijét Chozin Zeong (Dél-Korea) Rachel Belofsky (USA), Nicolas Debot és Christian Hallman (Svédország), valmint Maria Joao Sigalho (Portugália) alkotta.

A rendezvény az 1956-os forradalom 50. évfordulójának tiszteletére különprogramon mutatott be játékfilmeket az elmúlt évtizedek magyar történelméről. A „Cinema Húngaro” címmel bemutatott válogatás alkalmából a portói fesztivál különdíjjal tisztelgett a magyar filmművészet előtt. Az elismerést Vezér Éva, a Magyar Filmunió igazgatója vette át a záróünnepségen. A magyar „hommage” válogatásban Bacsó Péter A tanú, Makk Károly Szerelem, Szabó István Szerelmesfilm, Gothár Péter Megáll az idő, Bereményi Géza Eldorádó, Mészáros Márta Napló apámnak, anyámnak és A temetetlen halott, valamint Koltai Róbert Világszám! című filmjét tűzték műsorra a portói Rivoli filmszínházban.

Az 56-os tematikájú játékfilm válogatás mellett a közelmúlt legsikeresebb rövidfilmjeit is megismerhette a közönség Portóban. Buvári Tamás, Cakó Ferenc, Kenyeres Bálint, Mészáros Péter és Mundruczó Kornél világot járt rövidfilmjei is meghívást kaptak a portói fesztiválra.

A 26. alkalommal megrendezett FANTASPORTO kétszáz vetítésére több mint százezer néző és szakmabeli volt kíváncsi.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.