2020-ban a járvány miatt online rendezték meg a San Francisco-i székhelyű PixelsGARAGE forgatókönyvírói és filmfesztivált. Az esemény minden évben két alkalommal oszt díjakat. A fesztivál igazgatónője szerint eddig példátlan eset, hogy az évi két díjat ugyanaz az író kapja, a magyar versenyzőnek viszont sikerült megismételnie a sikert.

Pozsgai Zsolt elsőként a júliustól szeptemberig tartó versenyben kapta meg a legjobb forgatókönyv díját. Haliuka (Dead Wind) című munkájának főhőse egy 42 éves nő, aki egy családi tragédiát követően fogadott gyermekét próbálja megtalálni Mongóliában.

Pozsgai Zsolt

A PixelsGARAGE téli évadának nyerteseit a napokban hirdettek ki, Pozsgait ezúttal Bond and Clode című forgatókönyvért díjazták, ami egy nyugdíjas pár életének utolsó nagy kalandjáról, egy izgalmakkal teli utazásról szól. „Igazán többrétű történet, amiben ugyanannyira rejlik lehetőség érzékeny romantikus filmre, mint magával ragadó road movie-ra vagy izgalmas krimi-thrillerre. Bizonyítja, hogy az élet közelről talán tragédiának tűnhet, távolról szemlélve viszont komédia lesz belőle” – szerepel a zsűri indoklásában.

Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas drámaíró, színházi és filmrendező. Legutóbbi nagyjátékfilmje, a 2018-as Megszállottak a Monacói Nemzetközi Filmfesztiválon kapott fődíjat.

Nyitókép: Blond and Clode moodfotó