A Kojot főhőse Misi (Mészáros András), aki váratlan örökségének köszönhetően egy dunántúli kis vársoban, Tűzkőn akar új életet kezdeni. A 30-as fiú kiábrándult, frusztrált, folyton menekülő fiatal, aki nem találja szerepét az életében, munkájában és párkapcsolatában sem. Mikor elkezdi felújítani a nagyapjától örökölt házat, ezzel új célt ad életének, és már éppen kezdené lelkileg is összeszedni magát, amikor kiderül, hogy az építkezés sérti a környék kiskirályainak érdekeit, akik már jó ideje kinézték maguknak az ingatlant. A helyi "Döbrögi" és csatlósai szép szó helyett rögtön durva eszközökhöz nyúlnak, hogy érvényesítsék akaratukat, Misi azonban nem adja könnyen azt, ami jogosan őt illeti.


Kostyál Márk a forgatókönyvet Lovas Balázzsal és Lengyel Balázzsal kezdte el fejleszteni, végül az utóbbival fejezték be az írást. A rendező még a film forgatása idején így mesélt a Filmhunak: „Egy régi kedves barátom mondta rólam, hogy olyan vagyok, mint egy prérifarkas. És tényleg, nekem a Gyalogkakukkban mindig a prérifarkas volt a kedvencem! A film munkacíme Vaquero volt, ami cowboyt jelent és Cormac McCarthyhoz is köthető, de azért döntöttem végül a Kojot mellett, mert abban benne van az üzenet, hogy farkassá kell tudni válni.”

Kojot: Ember embernek prérifarkasa

"Kostyál Márknak sikerült nagyot gurítania első nagyjátékfilmjével, amely a mellett, hogy egy megállíthatatlan ringlispílhez hasonlóan pörgeti a cselekményt, egyszerre szól az emberi jellem fejlődéséről, a generációk közti kapcsolatokról, vagy napjaink nagy magyar valóságáról."

A film főszerepében Mészáros András látható, akinek a Kojot az első játékfilmes főszerepe, emellett főleg színházban játszik korábban a Centrál Színház és a Thália Színház társulatának volt a tagja, de gyakran hallható szinkronszerepekben is. A tűzkői banda élén lévő Szojkát Kovács Frigyes, Jászai Mari-díjas színész-rendező-színházigazgató alakítja, a nagydumás Lajos szerepében mellette látható Bocsárszky Attila, és a hallgatag, börtönviselt Attilát játszó Orbán Levente is őket is, és Misi szerelmét alakító Dobra Marát is főként aktív színházi színészként ismeri a közönség.



A februári bemutató kapcsán ültünk le újból beszélgetni a rendezővel, aki reklámfilmes múltjáról, a társ-operatőri titulusról és cowboyokról mesélt, és arról is, hogy nemrég besokallt az új hollywoodi filmek stílusától. Eredetileg ez egy humoros és ironikus szituációkkal elmesélt történet volt, ami arról szólt, hogyan szívatják az embert vidéken az építkezés során. Vígjáték volt sok poénnal, nevettetni akart. Én viszont nem akartam vicces rendező lenni. Nem vagyok bohóc típus, és már így is sok humoros reklámot csináltam, a mozifilmes debütálásomat nem viccbe akartam csomagolni, bár van benne komikum. Nem mindegy, hogyan szólal meg az első hang."

Kojot / 126 perc, 2016

Rendező: Kostyál Márk

Forgatókönyv: Lengyel Balázs, Lovas Balázs, Kostyál Márk

Operatőr: Csoboth Attila, Kostyál Márk

Producer: Helmeczy Dorottya, Kálomista Gábor

Zene: Moldvai Márk

Vágó: Csillag Mano

Szereplők: Mészáros András, Bocsárszky Attila, Kovács Frigyes, Orbán Levente, Dobra Mara, Mátray László, Salat Lehel, Szabó Gabi

A Budapest Rooftop Cinema és a Filmhu közös vetítéseiről itt írtunk részletesebben, ahol a következő 13 hét magyar filmjeinek listáját is ismertettük. A ma esti vetítés részletei a Facebookon olvashatóak, és a sorbanállást elkerülve, elővételesen itt lehet jegyet vásárolni.

A Filmhu-filmklub (Magyarok a háztetőn) az NKA támogatásával valósul meg.