Október 14-én este a Nasty című, Cannes-ban bemutatott alkotással nyílik a filmhét. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu és Tudor D. Popescu portréfilmje a 70-es évek világhírű teniszezője, az első ATP-világranglistavezető, Ilie Năstase nem mindennapi karrierjét és egyéniségét mutatja be. A Nasty becenévre hallgató sportoló sokféle szempontból kilógott a sorból és magából a korszakból. Összetett személyiségét archív felvételeken és a sport nagyjaival készült exkluzív interjúkon keresztül mutatja be a film, amelyet a társrendező, Tudor Giurgiu kísér el Budapestre.

Szintén nem mindennapi életutat tár elénk játékfilmes formában a moldáv Adriana Vasilcov alkotása, Az életvonal nélküli ember. Ionel Sporea mérnök az első asztalitenisz edzőautomata feltalálója volt, de rá nem a hírnév és az elismerés várt: a Ceaucescu-rendszerben hazaárulás vádjával tizenkét év börtönre ítélték. A főbb szerepekben a román film olyan sztárjai tűnnek fel, mint Maia Morgenstern és Ion Săpdaru, valamint az ifjú nemzedék egyik kedvence, Rares Andrici. Az október 15-i vetítésen jelen lesz a film rendezője és producer-operatőre, Eugeniu Dedcov.

Nasty

Másnap, október 16-án kerül műsorra a „kortárs román film legpunkabb, legpimaszabb fenegyerekének”, Radu Judénak számos fesztiváldíjat nyert abszurdja, a Ne várjatok túl sokat a világvégétől. (Kritikánk a filmről.) Főszereplője egy alulfizetett és agyonhajszolt produkciós asszisztens, Angela (Ilinca Manolache), aki mellesleg social media sztár. Egy munkavédelmi reklámfilm készítése közben helyszínről helyszínre autózik a zsúfolt Bukarestben, és közben elképesztő helyzetekbe kerül. Jude filmje ironikus utalásokkal és filmes áthallásokkal teli, szabadszájú szatíra kortárs világunkról.

Bogdan Miricăt a 2017-es Román Filmhéten bemutatott Kutyák című különös, dobrudzsai thrillere révén ismerhette és szerette meg a magyar közönség. Most, október 17-én egy újabb kemény történetet vetítenek tőle az Urániában. A Boss egy mentősről szól, aki sofőrként részt vállal egy bankrablásban, de a tetthelyről menekülve véletlenül elgázol egy tanút. Nem bírja feldolgozni az ügyet, így egyre mélyebbre süllyed a félelem és a paranoia örvényében.

Ne várjatok túl sokat a világvégétől

Vlad Petri október 18-án látható munkája, a Forradalmak között FIPRESCI-díjat nyert az idei Berlinálén, majd dokumentumfilm kategóriában kiérdemelte a román filmdíjat, a GOPO-t is. Archív felvételeket felhasználva mesél el egy történetet a román Mariáról és az iráni Zahráról, akik a hetvenes években a Bukaresti Orvosi Egyetem hallgatói voltak. Az évtized végén bekövetkezett iráni politikai változások után Zahra visszatért hazájába, s a továbbiakban csak leveleiken keresztül tartották a kapcsolatot. Ezekből ismerhetjük meg a két ország társadalmi változásait a romániai forradalomig.

A filmhetet október 19-én Cristi Puiu (Lazarescu úr halála, 2005, Arany Pálma) új alkotása, az MMXX zárja. A film négy mai életképet tár elénk, amelyekben tévelygő lelkeket láthatunk az idők keresztútjain a történelem 2020-as évében, a Covid-járvány, a korrupció, a bűn és a megvetés árnyékában.

A filmhét a Budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Borítókép: Forradalmak között