Az első alkalommal, a Radványi Géza emléknapok záróakkordjaként megrendezett kassai filmszemlén két szekcióban, a kisfilm, dokumentumfilm (max. 30 perc) és televíziós magazinműsor (max. 5 perc) kategóriákban versenyeztek a beválogatott alkotások.

Televíziós magazinműsor kategóriában két alkotás osztozott a fődíjon. A Fohász a pokol kapujában című miniportré a Szirénfalván élő, 87 éves Jakab Sándor és családja megpróbáltatásait mutatja be a Trianonban aláírt békediktátumot követő évtizedekben. A végRENDELET (szerk.: Tomojka Tünde) a nagybalogi Tóth család kálváriájáról szó, amelynek emlékét az utódok máig őrzik - ők ebből merítenek erőt, és a 20. század kegyetlenségeinek tudatában építik a jövőjüket a szülőföldjükön. A film a csehszlovák-magyar lakosságcserének is emléket állít.

A második díjat Az igazi ószeres (szerk.: Agócs Szvorák Emese) nyerte el, amely a felvidéki régiséggyűjtőről, Ladóczki Vilmosról szól. A kategória harmadik díjat a Skapulárésok (szerk.: Nagy Emese) kapta, amely a barkai búcsújárást mutatja be.

A kisfilm, dokumentumfilm kategória első díját a Tóbisz Titusz portré (r.: Ifj. Szaszák György) nyerte el. A portréfilm a felvidéki operaénekes önmagára találását, pályakezdését, párválasztását járja körül. A második díjat az Éljen a JRD, éljen a párt! (r.: Bartók Csaba) érdemelte ki. A film a csehszlovák mezőgazdaság szovjet-mintára történő szocialista átszervezésének időszakát eleveníti fel. A harmadik helyezést az Élet a ladikon - Fenes Ferenc (r.: Murányi Veronika) érte el. A film a Csallóköznádasdon élő Fenes Ferenccel, és a csaknem teljesen elfeledett régi halász-világgal ismerteti meg a nézőket.

A filmszemle a 8. Radványi Géza Emléknapok keretében került megrendezésre. Az emléknapok során megkoszorúzták a kassai származású Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró emléktábláját. Palenčár-Csáji Ildikó, a Kassai Polgári Klub elnöke köszöntőjét követően Kollarik Tamás filmes szakember, filmalkotó, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa mondott beszédet. Úgy fogalmazott, hogy Radványi Géza megkérdőjelezhetetlenül az egyik legjelentősebb magyar filmes, akinek életrajza és filmjei nemcsak egy európai hatású művészt, hanem a XX. századi magyar történelem viharos és egyben legsötétebb időszakait is megidézik.

Forrás: NMHH / MA7.sk / Címlapkép: Radványi Géza / Fotó: MTI