A dokumentumfilmes csapat egy negyvenes éveiben járó boldogság-ügynököt, Amber Gurungot követ több évszakon keresztül, aki kérdőíveivel házról-házra járja a Himalája elszigetelt falvait. A mindössze 700 ezer embert számláló Bhutánban ugyanis boldogságban határozzák meg a GDP-t: itt működik a Boldogság Kutatóintézet, ahol a lakosság boldogságszintjét felmérő boldogság-ügynökök dolgoznak. A kapott eredményekből dolgozzák ki a fejlesztési terveket, amelyek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom „boldogság indexét”.

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai rendezők filmjükben intim betekintést nyújtanak a bhutániak hétköznapjaiba és vágyaiba, arra az univerzális kérdésre keresve a választ, hogy valóban mérhető-e a boldogság.

A boldogság ügynökét jelenleg az egyik legrangosabb amerikai vágó-workshop, a True/False – Catapult Rough Cut Retreat keretében fejlesztették az alkotók. A mentorok között található Steven Bognar rendező-operatőr-producer, aki 2020-ban Az amerikai gyáregység című dokumentumfilmjével Oscar- és Emmy díjat nyert, egy évvel korábban pedig a Sundance-en a legjobb rendező díjával tüntették ki.

Hatalmas megtiszteltetés, hogy részt vehettünk a workshopon” – mondta el Zurbó Dorottya. „A mentoraink mind neves amerikai filmrendezők (Stephanie Wang-Breal, Yoruba Richen, Steven Bognar) és vágók (Fiona Otway, David Teague) voltak, akik nagy lelkesedéssel és érdeklődéssel fogadták a filmünket. Az öt napon keresztül tartó tréningen közös rough cut vetítéseken és egyéni konzultációkon vettünk rész, ahol részletesen elemeztük a film dramaturgiai szerkezetét, szereplőit és ritmusát. A mentorok kiemelték a témaválasztásunk különlegességét, a film humorát és az emberi történetek mélységét, ami a saját boldogságunk újragondolására késztethet. Rengeteg biztató visszajelzést és hasznos tanácsot kaptunk, ami segíti a film befejezését a következő hónapokban.

A mostani fejlesztés után a film utolsó forgatási etapja hamarosan kezdődik Bhutában, majd várhatóan a jövő év elején kerül a magyar mozikba.

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai a Színház és Filmművészeti Egyetem DocNomads nemzetközi dokumentumfilm-rendező mesterképzésén végeztek Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában. Első közös alkotásuk, a szintén Bhutánban forgatott A monostor gyermekei (2017) számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert. Zurbó Dorottya első önálló rendezése, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának köszönhetően megvalósult Könnyű leckék egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárta a nézők elé, aki a felnőtté válás határán új életet kezdett Magyarországon.

A boldogság ügynöke a Match Frame Productions gyártásában, a Nemzeti Filmintézet 75 millió forint támogatásával készül. A film rendezői Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai, producere Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur. Magyarországon a Mozinet forgalmazásában, előreláthatólag 2024-ben kerülhet mozikba.