A Longlegs – A rém Oz Perkins (akinek apja a Psycho főszereplője, Anthony Perkins) negyedik horrorfilmje a The Blackcoat's Daughter (2015), az I Am the Pretty Thing That Lives in the House (2016), illetve a Gretel & Hansel (2020) után, de az első, amelyik hazai moziforgalmazásba kerül.

A filmet július 12-én mutatták be a tengerentúlon, a nyitóhétvégén pedig a nemzetközi forgalmazó, a NEON legjobb nyitóhétvégi bevételét produkálta. Eddig a szintén idén bemutatott Szeplőtlen című filmjük szerepelt az első helyen 5,3 millió dolláros nyitással, ezt körözte most le négyszeresen a Longlegs 22,6 millióval. Oz Perkins filmjénél csak a Gru negyedik része nyitott jobban az elmúlt hétvégén Amerikában.

Az író-rendező legújabb munkájáért rajonganak a nemzetközi kritikusok. A Slashfilm szerzője szerint a Longlegs – A rém 2024 legrémisztőbb horrorfilmje, mely A bárányok hallgatnak, a Hetedik, az Ómen és Az ördögűző mellé sorolható. Bill Bria kritikus szerint "a film hangulata egyértelműen magán viseli Perkins stílusát, amit a rendező nagyon gyorsan megteremt; [a Longlegs] az a ritka horrorfilm, amelynek első 10 perce a legborzasztóbb, és megalapozza a film hátralévő részében uralkodó, nyugtalanító hangulatot."

A film "minden jelenete tele van nyugtalansággal és kellemetlenséggel, mintha bármelyik pillanatban lecsaphatna a gonosz" – írja az Inverse szerzője, aki szerint a film nem fukarkodik a durva, expliciten zsigeri erőszakkal, az operatőri munka művészien undorító, a horror és a thriller zsánereinek darabjaira tett utalások pedig émelyítők.

Az eszelős szerepválasztásáról ismert Nicolas Cage-től az utóbbi években jó pár horrort láthattunk, amik a magyar nézőkhöz is eljutottak (Amikor leszáll az éj, Renfield, Willy mesevilága, Mandy: A bosszú kultusza, Szörnyszülők). Az FBI ügynököt alakító Maika Monroe nevét pedig 2014-ben ismerték meg a horrorrajongók a Valami követ főszereplőjeként.

Maika Monroe a Valami követ című filmben

A magyar mozikban is a Gru 4. volt az egyeduralkodó a hétvégén. A Filmforgalmazók Egyesületének összesítése alapján az animációs franchise új részére a második hétvégén 58.527 néző ült be, ami a premier hétvégéhez képest 35%-os csökkenést jelent. A Gru 4. így két hét után 187.456 nézőnél tart itthon, és ki tudja, hol van még a vége.

A horrorok becsületét az Amikor a gonosz leselkedik védte meg itthon a hétvégén. Demián Rugna természetfeletti horrorja úgy vonzott be 3127 nézőt, hogy késve érkezett meg a hazai mozikba és igazán komoly hírverés még tavaly ősszel, az amerikai streaming premier kapcsán alakult ki körülötte.

A Longlegs – A rém-re nem kell ennyit várni: már augusztus 1-jén eljut a hazai mozikba, az ADS Service forgalmazásában.