Az amerikai filmakadémia olyan alkotások nevezését fogadja el ebben a kategóriában, amelyek játékfilm hosszúságúak, és az Egyesült Államokon kívül készültek túlnyomórészt nem angol nyelvű dialógusokkal. Az oscars.org honlap által ismertetett szabályzat szerint bármely ország nevezhet, de országonként csak egy nevezést fogad el a filmakadémia. Az érvényes nevezéshez 2012 októberének első napja és 2013 szeptemberének utolsó napja között legalább hét egymást követő napon vetíteni kell a filmet egy filmszínházban abban az országban, amelynek színeiben indul az Oscarért. Az azonban nem feltétel, hogy a produkciót forgalmazzák az Egyesült Államokban.

Az idén számos korábban nemzetközi filmfesztiválon díjazott produkció szerepel az idegen nyelvű filmek mezőnyében. Szász János filmje, A nagy füzet (olvasd el kritikánkat a filmről) a Karlovy Vary filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbusz-díjat nyerte el. Szlovákia Mira Fornay magyar származású filmrendező Kutyám, Killer című filmjét nevezte, amely a Titanic Filmfesztiválon is elismerést kapott a Jirí Menzel vezette zsűritől. Menzel, akinek Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmje több mint négy évtizede elnyerte a legjobb idegen nyelvű film Oscarját, idén legújabb, Don Juanok című munkájával képviseli Csehországot a kategóriában. A mezőnyben olvasható Andrzej Wajda neve, akinek a Lech Walesáról készült dokumentumfilmjét nevezte Lengyelország.

A jelöléseket 2014. január 16-án hozza nyilvánosságra a filmakadémia, a 86. Oscar-díjátadó gálát 2014. március 2-án tartják a hollywoodi Dolby Színházban.

Tudj meg mindent A nagy füzet-ről!

(MTI)