Rév Dániel elmondása szerint szakmai körökben nagyon jó híre van a Locarno Academynek, korábbi évek résztvevőinek beszámolója alapján kapott kedvet ahhoz, hogy jelentkezzen a programba. Küldeni egy önéletrajzot és egy hosszabb leírást kellett a szakmai hátteréről és a projektekről, amiket itthon visz. A felhívás szerint az idei programba olyanok jelentkezését várták, akik azon dolgoznak, hogy a megszokottnál kicsit radikálisabban reagáljanak a filmszakma, a nézői szokások felgyorsult változására. Mióta bejutott, utólag is rengeteg kérdést tesznek fel neki az akadémia szervezői, hogy minél átfogóbb szakmai segítséget és előrelépést tudjanak nyújtani neki a program idején. 

Mindenki barátunk, aki ennyire szereti a filmeket

Rév Dániel és Donáth Péter nem állítja, hogy a világ legjobb filmjeit vetítik, és beszélgetéseket sem tartanak a filmklubok után, cserébe elhozzák a világ távoli pontjairól kortárs és klasszikus rendezők kultikus vagy épp formabontó műveit, akár 35 mm-es filmszalagon. Először rendezik meg a Queer Days-t, ahol lefedik a queer mozi fél évszázadát és a szerzői filmek öt univerzumát. A Cinema Niche vezetőivel arról is beszélgettünk, miért jó a Bajos csajok celluloidról vetítve, hogyan köt kompromisszumot a filmes kurátor Magyarországon, és milyen terveik vannak egy nemzetközi budapesti fesztivállal.

A Locarno Academy programjába tíz résztvevő kerül be, akik az intenzív egy hét során forgalmazókkal, marketing szakemberekkel, producerekkel, kurátorokkal és sales agentekkel is kapcsolatba kerülnek, az akadémia célja egy széleskörű, nemzetközi kapcsolati háló kiépítése. Dániel a Cinema Niche és a CineKorda munkatársaként fog részt venni az eseményen. További részletek a fesztivál hivatalos oldalán olvashatóak.

A Locarno-i Filmfesztivált augusztus 7. és 18. között rendezik meg, a Locarno Academy 7. és 14. között zajlik majd.

Forrás: Locarno Academy