Az örökzöld: Made in Hungaria 2.

„2007-ben az S.O.S. Szerelem, 2008-ban a 9 és fél randi, 2009-ben pedig a Made in Hungaria lett a legnézettebb magyar film. Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy mi készítettük az utóbbi évek mesterhármasát a közönségfilmek viszonylatában” - mondta Neményi Ádám. Az első rész sikerén felbuzdulva néhány héttel ezelőtt megszületett a Made in Hungaria folytatásának ötlete, Fonyó Gergely és Tasnádi István már dolgoznak a forgatókönyvön. A film a tervek szerint onnan folytatódik majd, ahol az első rész abbamaradt – Fenyőék megnyerték a Ki mit tud?-ot, mehetnek a VIT-re (Világ Ifjúsági Találkozó), amely valószínűleg Kubában lesz. „Úgy gondolom, hogy a népet szórakoztatni kell” - mondta a producer, aki a „csekély állami támogatást” szeretné oly módon felhasználni, hogy az az adófizetőknek tessék. „Ez idáig sikerült minőséget produkálnunk a közönségfilm terén, és mindent meg fogunk tenni, hogy ez továbbra is így maradjon” - tette hozzá a producer.

nemenyi_madein_sz1
„Úgy gondolom, hogy a népet szórakoztatni kell”


Szikora és a gidák: készül a Csikidám


A film a producer elmondása szerint akár a Made in Hungaria 3. címet is kaphatná, hisz a Csikidám története akkor kezdődik, amikor '82-ben Szikora Robit kirúgják a Hungáriából, és ezzel a lendülettel megalapítja az R-Go-t. A zenekar öt éves zajos sikereit bemutató film életrajzi alapokra épül, ezért Czető Bernáth László forgatókönyvíró folyamatosan konzultál Szikorával. „Még keressük a Robit” - mondta Neményi, aki olyan huszonéves fiút szeretne találni a szerepre, akinek külseje, személyisége és hangja is hasonlít az egykori 'csikidám-királyéra'. „Szórakoztató film lesz sok-sok R-Go zenével és sok-sok gidával” - tette hozzá a producer, aki a Made in Hungariá-hoz hasonlóan arra számít, hogy nagyszülők és unokáik is beülnek majd a Csikidám-ra – előbbiek elsősorban a zene, utóbbiak pedig a színészek miatt.

nemenyi_csikidam_sz2
Arra számít, hogy nagyszülők és unokáik is beülnek majd a filmre


Puskás: doku után játékfilm

A Puskás Hungary című dokumentumfilmet a 41. Magyar Filmszemlén láthatta a közönség, de sikerrel játszották a hazai mozik is, rendezője, Almási Tamás pedig Kossuth-díjat kapott „maradandó értékű dokumentum- és játékfilmjeiért”.  A film forgatókönyve már íródik, jelenleg a legnagyobb dilemma az, hogy ízig-vérig magyar film legyen-e, avagy külföldi koprodukció. „Szeretnénk magyarnak megtartani Öcsi bácsit, ugyanakkor, ha egy külföldi világsztár játszaná, akkor talán még sikeresebben képviselhetné hazánkat a nagyvilágban a film és a Puskás-mítosz” - magyarázta az érveket Neményi Ádám. A főszerepet mindenképp színész fogja játszani, nem gondolkoznak abban, hogy egy sztárfocistát kérjenek fel Puskás megformálására, hiszen elsősorban „nem focifilm lesz”. „Külföldön szinte mindenki ismeri és szereti Puskást, itthon azonban elég vegyes a megítélése – főként ezt szeretnénk helyre tenni” - mondta a producer. A tervek szerint 2011-ben foroghat a Puskás-film, amely a felnőtt focista életútját fogja nyomon követni, addig a pillanatig, míg 25 év után vissza nem tér Magyarországra. „ Elképzelhető, hogy a Népstadionban lezajlott öregfiúk meccs lesz a film végpontja, a kispesti kölyökkorba pedig flash-backek segítségével fogunk visszatekinteni” - ecsetelte Neményi.   

nemenyi_puskas_sz3
"Szeretnénk magyarnak megtartani Öcsi bácsit"


Amerikai holokauszt film: Goodbye Komárom

Neményi Ádám - a közönségfilmek mellett - szeretne visszatérni a fajsúlyosabb témákhoz, és sikeres fesztiválfilmekben közreműködni. Ennek első lépéseként koproduceri posztot vállalt Amir Kovács magyar származású, Izraelben született,  jelenleg Los Angeles-ben élő színész produceri és forgatókönyvírói debütálásában, amely a Goodbye Komárom munkacímet viseli. A film Amir családjának történetét meséli el, akik a háború után, 1946-ban kalandok és tragédiák közepette menekültek el az országból, a jeges Dunán át. „Megfogott a forgatókönyv, amely egy rendkívül személyes hangvételű, lírai történet” - mondta Neményi. A film társ-forgatókönyvírója Sheldon Schiffer, a főszerepre pedig Rachel Weiszt szeretnék megnyerni az alkotók. A kérdésre, lehet-e  még ebben a témában újat mondani, a producer ekképp válaszolt: „Ez nem egy tipikus holokauszt film, hiszen a háború után játszódik. Ugyanakkor attól tartok, hogy könnyen újra aktuálissá válhat ez a történet.” A Goodbye Komárom forgatása már ez év őszén elkezdődhet, ha összeáll a végleges költségvetés.

nemenyi_rachel_komfortos_sz4
Rachel Weisz a Komfortos mennyország-ban


Új producerszövetség: megalakult a MAPSZ

Neményi Ádám megalapította a Magyar Audiovizuális Producerek szövetségét (MAPSZ), amely jelenleg 15 taggal büszkélkedhet. A honlapon a producerek összefogásának fontosságáról olvashatunk, ezért megkérdeztük az alapító-elnököt, nem inkább a szakma további széthúzásához vezet, ha a meglévő két szövetség mellé (Magyar Producerek Szövetsége, Független Producerek Szövetsége) bekapcsolódik egy harmadik? Neményi Ádám válaszában előrebocsájtotta, hogy az FPSZ-t ő alapította, és annak első elnökeként tevékenykedett, azonban ki kellett lépnie a szövetségből, amikor televíziózni kezdett. A MAPSZ  viszont a filmes producerek mellett a televízióban és a zeneiparban tevékenykedő  producereket is tömöríti, akiknek ezidáig nem volt módja a szervezett keretek közt történő érdekérvényesítésre. „Ha egyeztetünk a többi szövetséggel, akkor nem hátráltatjuk, hanem erősítjük egymást” - mondta a producer, akinek távlati célja egy Filmes Kamara létrehozása, amelynek égisze alatt egyesülhetnek a különböző szövetségek és szakmai szervezetek.