Augusztus 31-én este 19 órakor az Olasz Kultúrintézet Verdi termében veszi kezdetét a 17. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál az ünnepélyes megnyitóval, melyen fellép majd az Első Pesti Rackák Ferenczi György vezetésével és megtekinthetőek lesznek a 2020-as esztendő díjazott alkotásai is. A 4 fővárosi helyszín mellett pedig továbbra is megtekinthető a teljes versenyprogram Sopronban és Szegeden is.

Másnap délután kezdődik a versenyprogram a Puskin mozi Amarcord termében, melyet esténként az Art+ Cinemában ismétlő vetítéseken lehet majd újranézni. Az Olasz Kultúrintézetben minden este lesznek kísérőprogramok (olasz, portugál és német rövidfilm válogatás) majd szombaton egy visegrádi tematikus nap kerül sorra az esti díjkiosztó előtt, de ismét lesz Festinet vetítés a Cervantes Intézetben is, melyben 8 ország delegáltjai lesznek majd láthatóak 2 spanyol matiné filmmel, a rendezők személyes bevezetésével.

Az áprilisi határidőre 63 országból érkezett közel ezer 30 percnél rövidebb alkotás a fesztiválra nevezhető fikciós, animációs és kísérleti kategóriákban. A BuSho történetében először fordult elő, hogy a hazai pályán versenyző magyar alkotók küldték be a legtöbb nevezést, szám szerint 93-at és a fesztivál hagyományaihoz híven valamennyi beérkezett magyar alkotást bemutatják majd a tetemesnek ígérkező magyar panoráma szekcióban.

Az előzsűri 71 rövidfilmet választott a szokás szerint 15 órás verseny programba, melyek között kategóriánkénti bontásban 4 kísérleti 16 animációs és 51 fikciós film található. A 4 felsőoktatási intézmény delegálásában a Diákzsűribe ezúttal Tőkés Anna (MOME), Várkonyi Fanni (METU), Antal Bálint (SZFE) és Sólyom Kristóf (ELTE) kapott meghívást.

A nemzetközi zsűribe vállalta a felkérést Eva Steegmayer, a FABW (Film Akademie Baden Württemberg) fesztivál koordinátora, a New York-i származású zenei rendező, DJ Mahogany, Géczy Dávid, filmrendező, forgatókönyvíró, valamint Wolfgang Leis, a nemzetközi zsűri koordinátora. Esténként velük lehet majd értekezni a nyilvános zsűri konzultációkon. Ők fognak dönteni a fesztiválon kiosztásra kerülő 3 fő-, és 7 kategória díjról valamint a kétszer 500.000,- forintos különdíjról, melyet a legjobb magyar animációs illetve fikciós filmnek ítélnek majd oda.

Az idei versenyprogramban ismét felbukkannak korábban nemzetközi díjakat elnyert alkotások, mint a brit Dylan Holmes Williams által rendezett 14 perces The Devil’s Harmony, ami a zsűri különdíját kapta a 2020-as Sundance fesztiválon. A berlini Film- és Televíziós Akadémián készült Nagy Borbála Pannónia dicsérete című filmje, melyet 2020-ban Német Rövidfilmdíjjal jutalmaztak.

A Gryllus Dorka főszereplésével készült Agapé című vizsgafilmet 2020-ban meghívták a 73. Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation válogatásába, amely a filmes egyetemek legjobbjait vonultatja fel és amelyet Beleznai Márk, a Metropolitan Egyetem hallgatója készített. Márton Dániel, a Liga rendezője és a Branka vágójaként (K. Kovács Ákos filmje) vesz majd részt a fesztiválon, ahol korábban már szerepelt a Rossz színész című filmjével. Chilton Flóra szintén 2 filmmel szerepel az idei mustrán, a Válaszúton című versenyfilmje mellett a panorámában is felbukkan a Még emlékszem című animációja.

Az animációs szekcióban is rengeteg csemegére bukkanhatunk, többek között a francia Marion Lacourt Sheep, Wolf and a Cup of Tea-jére, mely többek közt a Locarno-i fesztiválon is szerepelt, de az utóbbi esztendők tendenciáit követve a prágai FAMU is több animációs filmet delegált a versenybe, sőt ezúttal fikciós filmeket is, mint a The Glory of Terrible Eliz. A kísérleti filmek rajongóinak is kedveznek, például az osztrák Alexander Fischer Anatomie eines Weltverständnisses című alkotásával, melyben a korábban két BuSho díjat bezsebelt Albert Meisl is ezúttal színészként szerepel. A holland Sil van der Woerd Mirage című kísérleti filmje mely egy férfi belső vívódását mutatja be festői képekkel.

Természetesen a könnyed szórakoztató filmek sem maradhattak ki a programból. A szerb Feralban magyar színészekkel találkozhatunk, amikor 3 asszony vadászni indul, aztán különleges kalandokba keverednek. Egy kanadai vígjáték bukkan fel a 8. blokkban Mr James is Dead címmel, melyet az alkotók bevallása szerint 8 nap alatt forgattak le és vágtak készre.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők, megnyitó tehát augusztus 31. kedd 19:00 óra, díjkiosztó szeptember 4. este ugyanebben az időben ugyanott, minden további részlet itt olvasható. 

Forrás: BuSho / Címlapkép: The Devil's Harmony