A történet egy fiatal nő naplójára épül, akit a nácik – a rendező nagymamájával együtt – 1944. november 28-án deportáltak Budapestről Németországba. Miután hat hónapot a ravensbrücki és penigi haláltáborokban töltött, 1945. május 27-én délben érkezett haza, s hamarosan nekiállt, hogy az átélt borzalmakat legépelje. „Ezt a kéziratot évtizedekkel később, a nagyanyám személyes tárgyai között találtam meg a családi archívumban” – mondja a rendező. „Ebben a dokumentumfilmben olyan fiatal emberek mesélik el a naplóban leírtakat, akiknek még csak közvetett tapasztalataik, traumáik sincsenek a holokauszttal kapcsolatban” – ad némi előzetest a filmről Salamon András.

A dokumentumfilm a Lumiere Filmiskola együttműködésében készült. A filmiskola küldetése, hogy a Magyarországon egyre szaporodó nemzetközi filmforgatásokhoz valós tudással rendelkező hazai szakembereket képezzenek. Mindezen túl az iskola és a körülötte kialakult szakmai összefogás - ilyen formán itthon elsőként - vállalkozott arra is, hogy filmalkotásokat hozzanak létre. A Lumiere Filmiskola együttműködésében készült például Salamon András jövőre elkészülő Random című nagyjátékfilmje és a 1944 című dokumentumfilm is, amelyet november 30-án 20 órakor a Puskin moziban mutatnak be.

1944
Írta és rendezte: Salamon András
Szereplők: Bagoly András, Büki Flóra, Duna Orsolya, Jerkus Koppány, Kelemen Hanna, Mizere Flóra, Nagy Mátyás, Németh Cintia, Petrich Zsófia, Rataj Brunó
Vágó: Elbert Tamás
Kamera: Böröcz András, Schaffer Móric, Fóris Pál, Tüű Zsombor
Munkatársak: Thuróczy Szabolcs, Kerekes Vica, Cserhalmi György
Producer: Thomas Javor, Incze Ágnes