Az oroszlános trónjáról, alattvalói mindennapos vitái fölött dús szakállát simogatva igazságot tévő Salamon király figurája nem kifejezetten az Ótestamentum legnagyobb akcióhőse. Nem csoda hát, hogy a Salamon király kalandjai magyar és izraeli alkotói úgy döntöttek, a legendás uralkodó bölcselkedő, megfontolt alakja helyett inkább ifjúkori, forrófejű énjét teszik meg a fiatalabb korosztályt megcélzó animációs kalandfilmjük főhősének. A hajmeresztő meglepetéseket nélkülöző, “miből lesz a cserebogár” séma szerint alakuló történetben Salamon (akinek hangját Nagy Ervin kölcsönzi) már nem olyan hátulgombolós, mint a gyermek Arthur király a Disney-féle Kőbe szúrt kardban, ám legendás bölcsességének még csak halovány szikrái pislákolnak a junior ligás uralkodó jellemében.

Fotó: Vertigo Média

Komoly élettapasztalatok híján a trónt fiatalon megörökölt uralkodó legfőbb vonása, hogy atyja, a megboldogult Dávid király hírnevére vágyakozik. A királyfi le akarja nyűgözni a kiszemeltjét, Sába királynőjét, de kis híján pusztulást hoz Jeruzsálemre, amikor tanácsadója intése ellenére behozza a városba a legyőzött és mágikus agyagedénybe zárt démont, aki persze kiszabadul és felébreszti a gonoszságot a helyiek szívében. Salamon kénytelen nekivágni a sivatagnak, hogy eljusson Petra messzi királyságába, ahol az egyetlen olyan dolgot rejtegetik, amivel le lehet győzni a démont.

Fotó: Vertigo Média

A rajzfilm cukiságfaktoráról Salamon apró társa, Tobi, a sivatagi róka hivatott gondoskodni (aki Csőre Gábor hangján szólal meg), de hamar azt fogjuk kívánni, hogy bár kevesebbszer tenné, mivel állandóan úgy nyafog, mint akinek túl sok szúrós homok került a rókaüregébe. Emellett pedig Pinokkió Tücsökjéhez hasonlatos módon folyamatosan emlékezteti hősünket rossz döntéseire, amit Salamon az idő nagy részében természetesen ignorál, pedig az ifjú király egyedüliként ért az állatok nyelvén, hovatovább parancsolni is tud nekik. Csodás képességének eredetére nem derül fény, mert bibliai történettől szokatlan módon nem kerül említésre semmiféle felsőbb beavatkozás, ugyanakkor Salamon fejlődéstörténetére, jellemének kibontakozására sem jut sok idő az utazása során. Egy kis sivatagban való elveszett kódorgás, némi mosogatás szolgálónak álcázva és az öntelt királyfi egy csapásra felelősségtudattal bíró hőssé válik, akit megszeretnek az állatok is, akik azelőtt fújtak rá állandó parancsolgatása okán.

 

Fotó: Vertigo Média

Salamonnak két szerelme is akad a filmben (ami messze elmarad a szentírásban említett hatszáz feleségtől és háromszáz ágyastól, de ez csak apró és lényegtelen módosítás a forrásműhöz képest), akik tűz és víz módjára viszonyulnak egymáshoz. Sába királynője dölyfös, hepciáskodó, akinek Salamon mindhiába próbálja elnyerni a kegyeit, bár kétségtelenül igazi power couple-t alkotnának Salamon kezdeti, gőgös énjével. Petra királyának lánya ezzel szemben a rakoncátlan hercegnő típus, aki a film második felében kalandvágyból segít az immár hősies útra lépet Salamonnak felvenni a harcot a démon ellen.

Fotó: Vertigo Média

Mindig örömteli látni, ha egy mozikba kerülő rajzfilm tradicionális animációval készült, miközben a legtöbb gyermekeknek szóló egészestés alkotás trendi 3D-animációval igyekszik hódítani. Ugyanakkor a kedves, de nem túl részletgazdag küllemű figurák és a néhol darabosra sikerült mozgásuk közelebb állnak ahhoz, amit egy kisebb költségvetésű tévés rajzfilmsorozatban láthatnánk, mint ami a nagyvásznon dukálna. Az elhangzó poénok tekintetében pedig a film körültekintően ügyel arra, hogy a zsenge korú nézők véletlenül se vonhassák magukra az óvónéni haragját, ha a vetítés másnapján elismétlik őket mászókázás közben. Olyan szellemességekkel kell így beérniük, mint a ,,Mindjárt láthattok egy rókát rókázni!”. Mindez persze azzal jár, hogy a Salamon király kalandjai nem azon mozis rajzfilmek (hazai viszonylatban a Macskafogóval idestova harminc évvel ezelőtt indult) vonalát követi, amelyben a felnőtt nézők számára is bőséggel jutnak megmosolyogtató kiszólások, mégis szelídségének és egyszerű történetvezetésének köszönhetően teljességgel kockázatmentes választás kisgyermekes mozidélutánokra.

Salamon király kalandjai

izraeli-magyar animációs film, 80 perc, 2017

rendezőAlbert Hanan Kaminski

forgatókönyvíró: Böszörményi Gyula

szereplőkNagy Ervin, Csöre Gábor, Pálmai Anna, Schneider Zoltán, Csankó Zoltán, Bogdányi Titanilla, Szacsvay László, Harsányi Gábor, Esztergályos Cecília

forgalmazó: Vertigo Média