Az Anyám macskája története szerint a harmincas éveiben járó furry, Félix az anyjával él. Élete viszont gyökeres változásnak indul, amikor megkapja álmai állását, amit saját furry-jelmezében végezhet. A férfi lassan kiszakad az anyai elnyomás alól -és bár sűrűsödnek konfliktusai- végül önálló életet kezd.

„Úgy voltam vele, ha van egy outsider hősöm, aki fantáziavilágokba menekül, akkor ehhez nem illik a kisrealizmus. Ilyenkor bátran lehet kísérletezni” – nyilatkozta a Filmhunak Schnabel Annabella. „A szabadság lebegett előttem, és nem az, hogy egy tökéletesen elmesélt filmet rakjak le. Szerintem nagyon fontos, hogy az alkotó nyitott maradjon a saját képzelete felé, még ha az konvenciókat is feszeget. Ahány film, annyi filmnyelv, de nyitottan izgalmas a keresgélés. Kísérletezzetek, merjetek szabadok lenni!”

Anyám macskája

A diplomafilm világpremierje az A-kategóriás 43. Moszkvai Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjában volt, majd Amerika egyik legrégebbi fesztiválján, a szintén Oscar-kvalifikáló, 52. Nashville International Film Festival NextGen szekciójában versenyzett. 

A hazai közönség a 66. Országos Függetlenfilm Fesztiválon, a Magyar Mozgóképfesztiválon, a 17. Miskolc CineFesten és a 30. Mediawave Fesztiválon láthatta az Anyám macskáját.
 
A film idén tavasszal elnyerte a Best Fiction Film és a Best Young Director díjakat a VIII. Nefiltravane Kino, és a 13. Short to the Point Fesztiválon, most júliusban pedig a 29. Chicago Underground Filmfesztiválon versenyez, július 27-31. között - a fesztivál versenyprogramjában olyan ikonikus alkotók szerepeltek korábban, mint Jonas Mekas, John Waters és Cynthia Plaster Caster.
 
Fritz Attila
Az Oscar-és BAFTA kvalifikáló 70th Melbourne International Film Festival programjában az Anyám macskája mellett egy másik magyar alkotás is helyet kapott, egy másik szekcióban Mészáros Márta Örökbefogadás című filmjét is vetítik majd augusztus 4 és 24 között. Schnabel filmje novemberben is visszatér a térségbe, a 22. Melbourne Underground Film Festival keretében. Szeptember 2 és 11 között pedig a VIII. Minikino Nemzetközi Filmfesztiválon versenyez a film, Balin.

A film írója és rendezője, Schnabel Annabella Gothár Péter és Schwechtje Mihály filmrendező MA osztályában diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol a film operatőre, Vajda Gergely Vecsernyés János és Marton Frigyes filmoperatőr MA osztályában végzett.
A film főszereplői Fritz Attila és Máhr Ági, de további fontos szerepben látható Urbanovits Krisztina, Csoma Judit és Andai Kati, valamint Csernai Mihály, Erdős Lili, Nagy Henrik és Czeiter Györgyné. A film vágója Pap Levente, látványtervezője Horváth Eszter, zeneszerzője Korbeli Ferenc Sándor, hangmestere Kissik Petra. 

A film a Filmkontroll gyártásában készült az NFI támogatásával, producerei Pék Csaba és Bosnyák Miklós.