Mindez Vezér Éva szerint kiemelkedő jelentőségű a magyar filmszakma számára. Természetesen a magyar jelenlét középpontjában Hajdu Szabolcs filmje, a Bibliothéque Pascal állt. A Magyar Filmszemlén győztes filmet az idén 60. születésnapját ünneplő Berlinale Fórum szekciójában rendkívüli érdeklődés közepette, nagy sikerrel mutatták be.

 

immigrants_500
Immigrants - Jóska menni Amerika

 

Mindez - mint utalt rá - a magyar film iránt általánosan is érdeklődést gerjesztett.

Vezér Éva örült annak, hogy török film nyerte az Arany Medvét, utalva arra, hogy utoljára 46 évvel ezelőtt nyert török film Berlinale-fődíjat. Külön kiemelte a kelet-európai filmek sikeres szereplését, hiszen az Ezüst Medvével díjazott alkotások között egy orosz és egy román film is volt. Ez is jelzi, hogy a kelet-európai film feljövőben van.

made_in_hungaria_500
Made in Hungária

 

Ugyanez tükröződött a legtehetségesebb európai fiatal színészeket felvonultató, úgynevezett Shooting Stars programban, amelyben a tíz résztvevő közül négyen kelet-európai országokból érkeztek - mondta ki Vezér Éva. A magyar filmek külföldi forgalmazásával, illetve fesztiválokon való részvételével foglalkozó HungariCom Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek szintén úgy értékelte, hogy a Berlinalén való magyar jelenlét a HungariCom, illetve a magyar filmszakma számára rendkívül eredményes volt. Kálomista Zsuzsanna kiemelte, hogy a forgalmazókkal folytatott tárgyalások során Franciaország számára egyszerre három magyar filmet sikerült eladni, Ez azért is fontos, mert az ország eddig - úgymond - fehér foltnak számított, ahová az elmúlt három évben egyetlen filmet sem sikerült értékesíteni.

szabadsag_szerelem_500
Szabadság, szerelem!

 

A berlini tárgyalások eredményeként viszont Franciaországban hamarosan bemutatásra kerül Goda Krisztina Szabadság, Szerelem!, Fonyó Gergely Made in Hungária, továbbá Csupó Gábor animációs filmje, az Immigrants - Jóska menni Amerika! című film- Ezen kívül további három magyar filmet vetítettek le a külföldi forgalmazóknak, és mindhárom eladásáról ígéretes tárgyalások kezdődtek - tette hozzá Kálomista Zsuzsanna.