A budapesti helyszín mellett vidéken is lesz Skandináv Filmfesztivál, egyedi programokkal és helyárakkal a pécsi és a debreceni Apolló Mozikban, a miskolci Művészetek Házában október 12-18. között, a szolnoki TISZApART moziban október 12-16. között, a szegedi Belvárosi Moziban november folyamán tekinthető meg a skandináv film színe-java.  

A programban négy skandináv alkotás premier előtt látható. Először a Skandináv Filmfesztiválon vetítik Magyarországon a dán Apák és anyák című családi drámát Paprika Steen rendezésében és Nikolaj Lie Kaas főszereplésével (Q ügyosztály-filmek). A Sundance filmfesztiválon, és az ’A’ kategóriás Berlinalén is díjazták a svéd, És a király így szólt: Milyen csodás szerkezet! című dokumentumfilmet, ami archív felvételekből összeállított társadalomkritika a mozgókép és film iránti emberi vonzódásról és annak társadalmi következményeiről. Az izlandi Jéghideg Yrsa Sigurdardottir világhírű bestsellerszerző nemzetközi sikerregényének adaptációja, amely a skandináv bűnügyi irodalom legjobb hagyományait követi sötét tónusú történetével. A ház, ahol a gonosz lakik című svéd horrorfilm a közösségi média világába oltott kísértetház-történettel rémisztgeti a műfaj kedvelőit. Valamennyi film az ősz és tél folyamán kerül országszerte a magyar mozikba.  

Apák és anyák

A dán Apák és anyák című családi dráma napjaink egyik legnépszerűbb dán színész-rendezője, Paprika Steen negyedik játékfilmrendezése. Steen a Családi karácsony után ismét görbe tükröt állít a társadalom elé, ezúttal is fekete humorral fűszerezve. A főszerepben többek között Nikolaj Lie Kaas látható, aki aggódik új iskolába beíratott gyereke miatt, ezért feleségével igyekszik minden szülői összejövetelen segíteni a tini beilleszkedését. Az Apák és anyák október 26-tól látható országszerte a mozikban – feliratos és szinkronizált változatban egyaránt.  

Az És a király így szólt: Milyen csodás szerkezet! című svéd dokumentumfilm világpremierje a világ egyik legrangosabb filmfesztiválján, az amerikai Sundance dokumentumfilmes versenyprogramjában volt, ahol a film elnyerte a zsűri különdíját. A film szerepelt az ’A’ kategóriás Berlinale Generation 14plus programjában is, ahol szintén díjazták. Az alkotás archív felvételekből összeállított, megrázó korrajz napjainkról és a mozgókép hatásáról a társadalomra. A film február 1-jén kerül országos moziforgalmazásba.  

Az izlandi Jéghideg Yrsa Sigurdardottir világhírű bestsellerszerző nemzetközi sikerregényének adaptációja, amely a skandináv bűnügyi irodalom legjobb hagyományait követi sötét tónusú történetével. Főhőse egy lányát egyedül nevelő férfi, aki több évtizedes halálesetek ügyében nyomoz egy fiatalkorúaknak fenntartott nevelőintézetben. A Jéghideg december 7-től látható országszerte a mozikban – szinkronizált és feliratos változatban egyaránt.  

Jéghideg

A ház, ahol a gonosz lakik című svéd horror egy népszerű szellemvadász csapatról szól, amely milliókat keresett élő adásokból. Egy nap az operatőrük távozik, és bizonyítékot szivárogtat ki arra vonatkozóan, hogy a csapat meghamisította a nyomozást. A társaság helyre akarja állítani a hitelességét, és visszaszerezni követőiket, ezért élőben szeretnének közvetíteni egy szellemvadászatot, hogy bebizonyítsák, a szellemek léteznek. A ház, ahol a gonosz lakik október 26-án kerül a magyar mozikba – feliratos és szinkronizált változatban egyaránt.  

A fesztiválon Thomas Vinterberg és Lars von Trier-maraton is lesz. A kortárs skandináv mozi legnagyobb hatású alkotója, a dán Lars von Trier a hírek szerint több filmet már nem készít, de most ismét moziban lehet megtekinteni utolsó alkotásait, a Melankóliát, A nimfomániás 1-2. részt és A ház, amit Jack épített című filmet. A Vinterberg-maraton keretében az Oscar-jelölt A vadászat, a többszörös díjnyertes A kommuna és az Oscar-díjas Még egy kört mindenkinek lesz látható.  

A Best of összeállításban többek között olyan korábbi skandináv sikerfilmekkel találkozhat a közönség, mint az Arany Pálma-díjas, Oscar-jelölt A szomorúság háromszöge; Anders Thomas Jensen kultfilmje, a Mads Mikkelsen főszereplésével készült Az igazság bajnokai; az izlandi fekete komédia A fa alatt; a svéd romantikus vígjáték Főzőtanfolyam (újra)kezdőknek; a norvég fekete komédia, Rosszul vagyok magamtól; vagy a dán bestsellerből készült tinédzserdráma, a Semmi.

Újra látható lesz Hans Petter Moland svéd fekete komédiája, Az eltűnés sorrendjében; és a rendező Ezüst Medve-díjas rendezése, a Lótolvajok; valamint a Bárány című izlandi természetfeletti dráma. Újra műsorra kerül a fesztiválon Az élet napos oldala című svéd fekete vígjáték; a Thelma című norvég sci-fi és az Amundsen című norvég történelmi film is.  

A fesztivál filmjei eredeti nyelven, magyar felirattal láthatók.  
A budapesti programfüzet elektronikusan itt tekinthető meg.

A jegyértékesítés szeptember 29-én, pénteken kezdődik az Art+ Cinema mozipénztárában, valamint online is lehet jegyet vásárolni. A jegyárak a premier előtti vetítésekre 1990 forintba, a többi vetítésre 1600 forintba kerülnek.  

További információ, részletes program és kezdési időpontok itt.

Forrás: Vertigo Média