Hét nagyjátékfilm várja a közönséget. A Magyarországon először látható Nordvest(március 26, 21.00 óra) fordulatos dán gengszterfilm, amely Koppenhága egyik külvárosában játszódik. A hiúz órája, amelynek a magyarországi premierje március 27-én, 19.00 órakor lesz, a kortárs dán filmdrámák ütős hagyományaiba illeszkedő megrázó történet. Az ezt követő Stockholmi történetek (március 27, 21.00 óra) szatirikus módon közelíti meg korunk visszásságait, míg a Hotel (március 28, 18.00 óra) ismét a személyes drámákat felmutató skandináv filmek sorába tartozik. A 2013-ban Golden Globe- és Oscar-díjra jelölt Kon-Tiki (március 28, 20.00 óra) az egyik leghíresebb norvég, Thor Heyerdahl Csendes-óceáni felfedezőútjának kalandos története. A valós eseményeken alapuló Halálos mélység (március 29, 18.00 óra) a norvég olajkutatás kezdeti korszakába visz vissza egy mélytengeri búvár megdöbbentő történetén keresztül. A Nyomtalanul (március 29, 20.00 óra) pedig klasszikus skandináv krimi, izgalmas helyzetekkel, kiváló szereplőgárdával.  

Színvonalas dokumentumfilmekből sem lesz hiány. A fesztivál megnyitóján vetítettMegzavart figyelem (március 25, 19.00 óra) tavaly elnyerte a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál közönségdíját. A Sikoly (március 26, 17.30) amelyet a magyar közönség először láthat, a világhírű norvég expresszionista festőnek, Edvard Munchnak állít emléket a kortárs képzőművészeti szcéna neves alkotóinak felvonultatásával. A hóbarlang (március 26, 19.00 óra) sokat elárul a norvégok természethez való viszonyáról – a film főszereplője egy férfi, aki húsz éve él vad körülmények között hegyi barlangokban. Olof Palme nevét jól ismeri a magyar közönség. A film archív felvételek, valamint a kortársak és utódok vallomásain keresztül mutatja be a politikust, aki beleszólt a 20. századi történelem alakulásába. (Palme, március 27, 17.00 óra). Az Álom egy családról (március 28. 16.00 óra),amelyet szintén ezen a fesztiválon láthatnak először a magyar mozilátogatók, nyomon követi egy drogfüggő apa küzdelmeit azért, hogy ismét összeálljon a család.

A fesztivál különlegessége a március 29-én 16.00 órától látható rövidfilm-blokk, amely a három ország alternatív filmművészetébe enged betekintést. Különféle sorsok és szemléletek tárulnak elénk. Láthatunk zenés rövidfilmeket (Zenemű egy lakásra és hat dobosra, Kopasz fickó, A hentes keringője) és megrázó személyes drámákat  is (Fulladás, Két lány és egy torta, Ella). A dán Hélium pedig 2014-ben elnyerte a Legjobb fikciós rövidfilm Oscar-díját.

A Skandináv Filmfesztivál a Dán Nagykövetség, a Norvég Nagykövetség, a Svéd Nagykövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

(forrás: MaNDA)