Egerben szabad az út mindenkinek

A Slow Film Fesztivál művészeti titkárától, Majoros Anitától és Király Attilától, a fesztivál ötletgazdájától megtudtuk, a globalizációt jellemző Fast Food-életérzésére reagáló Slow Food mozgalom jegyében olyan alkotásokat igyekeznek bemutatni a rendezvényen, amelyek az emberi dolgokra, a részletekre fókuszálnak, megdöbbentenek, kizökkentenek felgyorsult hétköznapi életünkből.

Tue Steen Müller, zsűritag
A július 21. és 27. között megrendezésre kerülő filmes eseményen nemcsak profi filmesek, hanem lelkes amatőrök is bemutathatják alkotásaikat, amelyek a mozgókép eszközeivel reagálnak a központi témára, a szabadságra. „Nemcsak annak bemutatása, hanem annak hiánya is ábrázolható.” A meglehetős szabadságot jelzi, hogy az alkotások alapvetően dokus és fikciós kategóriában kerülnek műsorra, és mindkét csoportban külön lesznek láthatók a 30 perc alatti és az annál hosszabb munkák, akár három órás filmek is.

Ilyen feltételek mellett előzsűri válogatja majd a versenybe kerülő munkákat. A fesztiválon versenyző alkotásokat a Báron György esztéta elnökletével működő zsűri értékeli majd. Az ítészek között foglal helyet Tue Steen Müller dán filmes, az Európai Dokumentumfilmes Hálózat nemrég leköszönt elnöke, aki széleskörű tapasztalatait dokumentumfilmes műhelymunkában fogja megosztani. Zsűritag még Duló Károly, ismeretterjesztő- és oktatófilmek rendezője, valamint Okos Oszkár, aki a kezdetektől részt vesz a Filmművészeti Nyári Egyetem szervezésében.

A gyökerek a ’60-as évekig nyúlnak

Az idén startoló Slow Film Fesztivál az említett, 70-es évek elejéig visszanyúló egri Filmművészeti Nyári Egyetemhez kapcsolódik. A Magyar Filmszemle mellett a másik legrégebbi hazai mozgóképes esemény a ’70-es évek elején indult el, francia kezdeményezésre. A 60-as években került kapcsolatba a Nizzában élő, francia-olasz szakos tanár, Paul Robert a Francia-Magyar Baráti Társaság révén a hazai alkotásokkal, és az akkori legjelentősebb rendezőkkel. Elhatározta, hogy megismerteti a franciákat a magyar filmmel, számos filmklub mellett végül 1973 júliusában érkezett az első francia csoport az Egerben elindított filmes eseményre.

Alkotók és filmkedvelők, szabadabb légkörben

Ezt követően minden évben sor került a hazai mozgóképes termést bemutató vidéki rendezvényre, amely egyre növekedett, és a 70-es években egyre több külföldi érdeklődő látogatta meg számos nyugati országból, még az USA-ból és Kanadából is, a kelet-európai résztvevők mellett. Az egri filmes ünnep alkalmat teremtett az alkotókkal való kötetlenebb, közvetlen találkozásra is.

Hogyan érdemes kopogtatni?

A Slow Film Fesztivál nem jelenti a Nyári Egyetem megszűnését, hanem arra épülve azt bővíti tovább. A rendezvény igyekszik hangsúlyozni Eger hazai filmes szerepét a hasonló céllal, de a más profillal jelentkező miskolci, győri és pécsi rendezvények mellett. A fesztivál költségvetése 7 millió forint, míg az eddig két alkalmat megélt, kisebb-nagyobb szervezetlenlégekkel létrejött székesfehérvári Alba Régia filmfesztivál 100 millióból gazdálkodott.

Mint az elmúlt közel négy évtizedben, a legutóbbi filmszemle hazai termése is
bemutatkozik Egerben a tematikus alkotások mellett. Valamint komoly szerepet kapnak dokuk. A megváltozott filmes környezet hatására válaszként mesterkurzusok keretében készülhetnek fel a résztvevő dokusok egy pitching fórumon való szereplésre, illetve bemutatják a legfontosabb, koprodukciókban részvevő európai televíziós csatornákat – köztük az ARTE-t –, és azok meghatározó vezetőit. „Itt azt lehet megtudni, hogy hogyan érdemes ezeknél a televízióknál kopogtatni.” A mesterkurzusokon, előadásokon való részvétel szintén nyitott.

A kiírás kísérő rendezvénykere is szól






















A Slow Film Fesztivált, akárcsak a Nyári Egyetemet, más események is kiegészítik majd, ezért a szervezők pályázatot írtak ki kísérő rendezvényekre, amelyek témája ugyancsak a szabadság. Erre elsősorban performanszokat, mozgásszínházi előadásokat várnak 10-40 perc terjedelemben. Közülük az első három pénzdíjban részesül, valamint fellépési lehetőséget kap a nyitó és záró eseményen valamint a fesztivál ideje alatt.

A szabadság témájában születő filmekkel június 30-ig, előadásokkal június 10-ig lehet nevezni a szervezőknél.

További információ: http://www.slowfilmfest.hu/hun/index.htm