A Fabelman család öt jelölésből két díjat, a legjobb filmdrámának és a legjobb rendezőnek Golden Globe-ot nyerte el, utóbbi Steven Spielberg harmadik elismerése volt a Hollywood Foreign Press Associationtől. Spielberg eddigi legszemélyesebb munkája a rendező gyerekkorát, a film és technika iránti megszállottság felfedezését és szülei ellentmondásos viszonyát tárja fel. 

A családfőként ügyefogyott zseniális mérnök apát Paul Dano, a szabadszellemű, zongorista-karrierjéről lemondó anyát Michelle Williams játssza, és mindkét alakítás a Spielberg filmek legárnyaltabb, legkomplexebb szerepformálásai közé tartozik. Spielberg és Michelle Williams mellett a legendás zeneszerzőt, John Williamst is Aranyglóbuszra jelölték a film zenéjéért. 

 

Martin McDonagh fekete komédiája, A sziget szellemei a legjobb musical vagy vígjáték kategóriában lett első, de McDonagh megkapta a legjobb forgatókönyvért járó elismerést is, Colin Farrelt pedig a legjobb komikus férfi színésznek választották. 

A rendező korábbi filmje, az Erőszakik (angol címén In Bruges) két ír főszereplőjével, a Colin Farrell és Brendan Gleeson alkotta duóval ott folytatja, ahol 14 évvel ezelőtt abbahagyta és a rá jellemző módon tárja fel két férfi nem mindennapi barátságát és szakításuk krónikáját. „Martin McDonagh ezzel a filmjével életművének legérettebb darabját készítette el, mely tőle talán szokatlanul visszafogott és empatikus – egy csendes meditáció barátságról és magányról” - írtuk kritikánkban

 

A legjobb drámai alakítás díja Cate Blanchett-et illette meg, aki a Tár című filmben Lydia Tárt, az első női karmestert alakította, míg a legjobb komikus alakítás díját Michelle Yeoh nyerte el a Minden, mindenhol, mindenkor című, multiverzumos ötletparádéban nyújtott alakításáért, mely film, ahogy kritikánkban fogalmaztunk, még a Marvelt is félrelöki az útjából. A legjobb drámai alakítás díját a férfiak között Austin Butlernek ítélték oda, amiért a legendás Elvis Presley szerepébe bújt.

Az animációs filmek közül idén Guillermo del Toro Pinokkióját választották a legjobbnak. A klasszikus meséhez nagyon jól passzol del Toro sötét hangütése, ahogy kritikánkban írtuk: „A Pinokkióban kirajzolódik, ahogy a fasiszta ideológia lassan behálózza az országot és megmérgezi az emberek lelkét.

A tévés produkciók között is osztottak díjakat, a Sárkányok háza lett a legjobb sorozat, Zendayát az Eufóriában játszott szerepéért jutalmazták, a legjobb rövid sorozat pedig A Fehér Lótusz lett.

Eddie Murphy

Végül a Cecile B. DeMille-ról elnevezett életműdíjjal tüntették ki az elmúlt évtizedek egyik legeredetibb hollywoodi figuráját, Eddie Murphyt. Murphy a nyolcvanas években robbant be a szórakoztatóiparba, a Beverly Hills-i zsaru, az Amerikába jöttem és a Harlemi éjszakák című vígjátékokkal, amelyek új nyelvet, új stílust, újdonságot jelentő fekete karaktereket hoztak a mainstream amerikai filmbe. A kilencvenes évekre az egyik legkeresettebb színész lett, a Bölcsek kövére és a Dr. Dolittle, a korszak két sikerfilmje egyúttal a komikus sokféleségének, egyszerre gátlástalan, nyers és ártatlan, megindító humorának megmutatkozásai.

Nemcsak fizikumával, hanem hangjával is nagy amplitúdót képes bejárni, jellegzetes szinkronszerepei közül kiemelkedik a Shrek bosszantó szamarának nyerítése. A Norbittal a Bölcsek kövére után újabb filmet csinált, amelyben egyszerre több figurát is játszik, a látszólag alantas bohóckodást több amerikai kritikus az előadóművészet csúcsának, az alkotói meghasadás komoly feltárásának tartotta. Drámai szerepeket is vállalt, feltűnt a Dreamgirlsben. Néhány év mellőzöttség után remek formában tért vissza, a 2019-es Dolemite is My Name a legjobb filmjei közé tartozik. Színészi munkája mellett, a díj névadójához illően, rendszeresen producerkedik is.

A díjazottak teljes listája ide kattintva érhető el.