Spike Lee lett volna a tavalyi seregszemle zsűrijének elnöke, ami a koronavírus-járvány miatt maradt el. Ígéretének megfelelően Lee ezért a 74. fesztiválon fogja betölteni a tisztséget, amelyet július 6. és 17. között rendeznek meg a francia Riviérán. Az esemény előkészületei már megkezdődtek azzal, hogy a válogató bizottság számos filmet megtekintett - írták közleményükben a szervezők. A hivatalos programot és a zsűri többi tagjának nevét júniusban teszik közzé.

A feketék jogaiért a filmjeiben is elkötelezetten küzdő, és a nagyközönség számára is népszerű alkotásokat készítő rendező felkérése a zsűri elnöki posztjára erős jelkép a világ egyik legjelentősebb fesztiváljának részéről. "A fáradhatatlan Spike Lee harminc éve élesen világítja meg kora problémáit, olyan modern formában, amely könnyed és szórakoztató" - hangsúlyozták a szervezők.

Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, hogy a kijelölt időpontban megrendezzék a cannes-i fesztivált, az egy év után a filmes világ legjelentősebb eseménye lehet, miután az elmúlt hónapokban a legjelentősebb filmfesztiválokat csak interneten tudták megtartani.

Forrás: MTI