Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.

Pannónia dicsérete

Hol és mikor? HBO Max és augusztus 1.

Kevés alkotás ragadja meg olyan érzékletesen a magyar közállapot abszurditását, mint Nagy Borbála díjnyertes rövidfilmje, amelyben egy gimnázium dolgozói és diákjai a miniszterelnök ünnepélyes látogatására készülődnek. A Nagy-Magyarország-alakú torta feldíszítve, a faültetéssel és versmondással egybekötött ünnepség lefixálva, mindenki tudja hol a helye. Már az alaphelyzet is pompás, de a kisfilm zsenialitása a részleteiben rejlik: a tesze-tosza igazgató és a fontoskodó titkárnő dinamikájában, a tanáriban elejtett keserű megjegyzésekben, a foszladozó iskola folyosókban. Mindet túlságosan jól ismerjük.

Evolúció

Hol és mikor? HBO Max és augusztus 4.

Mundruczó Kornél és Wéber Kata közös munkája a magyar filmművészet újabb megrázó kommentárja a Holokauszt nyilvános emlékezetéhez. A történet három generáció jelképes képviselőjén – nagymama, anya, fiú – keresztül tematizálja a traumák átörökítésének jelenségét, általánosságban és a Holokauszt vonatkozásában egyaránt. A filmet – amelyet Martin Scorsese producerként támogatott – kiemelkedővé teszik Monori Lili és Láng Annamária párosa, Wéber intim, éleslátó forgatókönyve és Mundruczó jellegzetes, felkavaró kameramozgásai.

Nagykarácsony

Hol és mikor? Filmio és augusztus 4.

Van egy klassz ajánlatunk az izzasztó forróság ellen, ami tuti nem jutna az eszedbe. Nézzél karácsonyi filmet! Megnevettet, romantikus felhőbe burkol és még le is hűt – már ha a Nagykarácsonyt választod, amiben üdítő gyakorisággal vannak benne emlékezetes poénok és a nagyszerű színészek őszinte bájt kölcsönöznek a filmnek. Ötvös András ismét remek a férfiasságában elbizonytalanodó főhős szerepében, Zsigmond Emőkénél senki nem tudja karakánabb és elbűvölőbb módon azt mondani, hogy a szeplőtelen fogantatás nem vicc, az ördögien nevető Szabó Kimmel Tamás pedig a film titkos fegyvere.

Vasvirág

Hol és mikor? Filmio és augusztus 4.

Herskó János Vasvirág című filmjének Czink Vera (Törőcsik Mari), az ambiciózus ám kiszolgáltatott fiatal lány a főszereplője, akit gátlástalan főnöke megzsarol, nincstelenül tengődő szerelme pedig türelmetlenül, értetlenül áll helyzetéhez. Herskó munkája az ötvenes évek egyik legnagyszerűbb, maradandó alkotása, amely mentes a korszak dogmatikus ábrázolásmódjától. Ahogy a rendezőtől például a Szevasz, Verában láthattuk, kibontakoztat egy rendkívüli női karaktert és alakítást, illetve Budapestet egyedülálló stílusban, az irodalmi alapanyagul szolgáló Gelléri Andor Endre novellák hangulatát megőrizve jeleníti meg.

Préda (Prey)

Hol és mikor? Disney+ és augusztus 5.


Hány igazán jó Predator-film létezik? A klasszikus státuszt csak az Arnold Schwarzenegger -féle eredeti érdemelte ki, és azóta keresi önmagát a franchise. De hátha majd most! A koncepció minimum figyelemfelkeltő: Naru nő létére vadászként akar az indián törzs hasznos tagjává válni, a kiszemelt medve helyett azonban egy sokkal veszélyesebb ellenféllel találja magát szemben. Tomahawkkal, íjjal, a hazai pálya előnyével és fejlett túlélési ösztönével próbálja levadászni a földönkívüli harcost. A 300 évvel korábban játszódó Préda az első film, amihez az angol változat mellett teljes komancs nyelvű szinkron is készült.

A játékos (The Card Counter)

Hol és mikor? HBO Max és augusztus 6.

William Tell (Oscar Isaac) a katonai börtönből kikerülve pókerjátszmáról pókerárjátszmára éli az életét. Az egykori vallatótiszt odabent elsajátította a kártyaszámlálás tiltott művészetét, ami azóta biztos megélhetést biztosít neki. A sors viszont egy nap összehozza egy régi katonatársa fiával, aki bosszút forral Tell régi felettese (Willem Dafoe) ellen, aki megúszta a felelősségre vonást a háborús bűnökért, amiket egy fogolytáborban követett el. Paul Schrader rendező ismét egy olyan férfiról készített megkapó, szikár karaktertanulmányt, aki a kárhozat útját járja.

Szelíd

Hol és mikor? Filmio és augusztus 11.

Csuja László és Nemes Anna Sundance-ben is versenyző filmje a testépítő Edina történetét meséli el, aki a bajnokságra való felkészülés közben elbizonytalanodik a párkapcsolatával, a döntéseivel és a jövőjével kapcsolatban. Csonka Eszter világbajnok testépítő visszahúzódó, finom játékával lehengerlő az intimitásra vágyó nő szerepében, Nagy Zágon operatőr szuggesztív képeken ragadja meg azt a meghasadt tudatállapotot, ahova ez a nem mindennapi sport, a tökéletes test utáni hajsza juttatta őt. A Szelíd nagyszerű belépő volt a rangos amerikai fesztiválra, de bármilyen szerzői filmes válogatásban megállja a helyét.

Nappali műszak (Day Shift)

Netflix és augusztus 12.


Bud (Jamie Foxx) látszólag egyszerű medencepucolóként melózik Los Angelesben, valójában viszont egy sokkal jobban jövedelmező biznisszel, a vámpírvadászattal keresi a kenyerét. Pontosabban csak keresné, mert a vámpírvadászok szakszervezeténél rengeteg balhéja miatt már csak egy dobása maradt. A pénzre viszont szüksége van, mivel volt felesége éppen elköltözni készül a keleti-partra a 8 éves lányukkal. Látványos akciók, laza humor, non-stop pörgés és Snoop Dogg jelenléte szól a nyári popcornmozi mellett, ami egyenesen a Netflixre érkezik.

Összeállította: Babos Anna, Varga Dénes, Pozsonyi Janka, Horváth Bálint